Column Menso Rappoldt: Dwingen

Menso Rappoldt schrijft wekelijks een column. Foto: ZO!34/ Damiën Haandrikman en Richard Broekhuijzen

Beste mensen,

Als de werkelijkheid anders is dan je zou willen, wat doe je dan? Veranderen natuurlijk. De regering schaft de bed-bad-brood-regeling af voor mensen van wie de asielaanvraag is afgewezen. ‘Ze horen hier niet te zijn. Maar ze gaan niet weg. En als zij niet zelf weggaan, hoeven wij niet voor hen te zorgen. Alles wat we voor hen doen, maakt dat ze willen blijven’, zo redeneert de huidige minister.

Ze wil de situatie voor die mensen onleefbaar maken, zodat ze vertrekken, zo hoopt de minister. Ze wil de mensen dwingen door hun het leven hier onmogelijk te maken. Als je de ellende van mensen vergroot, zullen ze vast doen wat je wil.

In oorlogen wordt dat met wapens uitgevoerd: levens, huizen en voorzieningen vernietigen om de andere partij te dwingen om te buigen.

Maar de strategie om de situatie van een ander onleefbaar te maken, verandert niet alleen het leven van de ander. Verandert het ook niet degene die de strategie bedenkt en uitvoert? Want gaan we met de afschaffing van bed-bad-brood-regeling niet de grens over van menselijkheid en mensenrechten?

Als je een ander onmenselijk behandelt, verander je zelf in een onmens.

Er is trouwens nog een manier om een situatie die je niet aanstaat te veranderen. Door zelf anders naar een situatie te kijken. Betrokkenen zeggen dat de mensen die gebruik maken van de bed-bad-brood-regeling niet zullen vetrekken. Ze kunnen vaak niet weg, omdat geen land hen wil opnemen. En de regeling is geen luxe die aantrekt: het is wat een mens nodig heeft om niet te verhongeren en te vervuilen op straat.

De vraag is: als je anderen dwingt te veranderen, hoe verandert dat jezelf?

Met een hartelijke groet,
ds. Menso Rappoldt


Elke zondag lees je een column van Menso Rappoldt op onze website. Menso is voorganger van de Grote Kerk in Emmen sinds 2012. In 2021 won hij bij een landelijke preekwedstrijd de titel beste preek. Wekelijks schrijft hij een korte overdenking over iets wat hij om zich heen ziet in het alledaagse leven. Niet per sé vanuit een religieus perspectief, maar vanuit zijn eigen visie.

Lees hier zijn vorige columns.