Einde voor Drèents Liedtiesfestival: 'Het is een flinke domper'

Leon Moorman won DLF in 2019. Foto: ZO!34

De teleurstelling is groot bij Stichting REUR. De streektaalstichting kondigde gisteren aan alle activiteiten te moeten stoppen wegens financiële problemen. Daarmee komt er na vijftien jaar ook een einde aan het Drèents Liedtiesfestival (DLF). "Het is een flinke domper", zegt stichtingdirecteur Bert Kamping.

Kamping nam zo'n vijftien jaar geleden het initiatief voor het DLF. Sinds acht jaar organiseerde REUR het 'sexy evenement'. Dat boek gaat nu dicht. "Ik wist al een poosje dat het een ingewikkeld verhaal werd", zegt Kamping. "We zijn met het bestuur samengekomen en hebben gewikt en gewogen, maar de conclusie was dat het echt niet meer kon."

'Technisch verhaal'

De oorzaak? "Ja, dat is een technisch verhaal. Een financieel-juridisch verhaal. Als stichting in de cultuursector moet je medewerkers een marktconform salaris bieden. De zogeheten Fair Practice Code", legt Kamping uit. "Dat is logisch, daar zijn we ook voorstander van. Dat deden we altijd ook met mensen die we extern inhuren, maar op de post van directeur werd dan bezuinigd. Op een gegeven moment kon de stichting zich geen directeur meer veroorloven."

De post van Kamping hing als een molensteen om de nek van de stichting. Op zoek naar extra geld, werkte de stichting aan een toekomstplan voor de komende vier jaar. "Met dat plan zijn we naar de provincie gegaan. Dat gesprek had alleen niet de uitkomst die we hoopten. Ze konden ons geen geld op structurele basis bieden. Dus dan houdt het gewoon op", aldus Kamping.

Geen doorstart

Volgens de stichtingdirecteur is er geen hoop meer voor het DLF. "Het gat is te groot. De politiek is heel weerbarstig, de ene keer zit het mee, de andere keer tegen."

REUR heeft nog gedacht aan een doorstart, maar dat bleek niet mogelijk te zijn. Volgens Kamping is het financiële gat te groot om op te vullen. Het was in sommige gevallen mogelijk geweest om projectsubsidies los te weken, maar daarmee kon de stichting de structurele uitgaven niet dekken.

Toekomstmuziek

Of Kamping zich zorgen maakt om de toekomst van het Drents? "Nee", zegt hij stellig. "Sinds de Tweede Wereldoorlog wordt al gezegd dat het Drents er binnen tien jaar niet meer zou zijn. Het is gewoon belangrijk dat de generaties de taal doorgeven. Met DLF en REUR maakten we daar werk van. Als je wilt dat de taal 'sexy' is, moet je ook 'sexy' dingen doen die de jeugd aanspreken. DLF bleek daarin een schot in de roos."

Voor Kamping zal het ook even zoeken zijn naar een nieuwe weekinvulling. De Drentse duizendpoot is zelf muziekleraar en zal doorgaan met het geven van zangles. "Ik houd nu wel veel tijd over in de week. Het is lang geleden dat ik zelf een plaat gemaakt heb, dus dat ga ik nu eerst maar een keer doen. Dan zie ik vanzelf hoe de realiteit er over een half jaar uitziet", besluit hij.