Al elf dagen woont de 72-jarige John in een bushokje vlakbij een vakantiepark in Dalen. Hij zou nergens anders heen kunnen.
"Het is zeer slecht. Het is heel vervelend. Ik kan niet slapen, het wordt ook echt kouder 's nachts. Je ligt te rillen", vertelt John, wiens volledige naam bekend is bij de redactie.
Het verhaal van John is ingewikkeld en lang, vertelt hij. Het is begonnen met een scheiding en later een niet goed onderhouden huurhuis. "Van het een komt het ander. Buren gaan klagen. Ze ruiken dan weleens pis van de hond. Dat mag dan niet meer. Het is een opeenstapeling. Op een gegeven moment stopt dat niet meer. Dan zegt de woningbouw 'we gaan naar de rechter'. Dat is gebeurd." Tijdens de uitspraak hoorde John dat hij zijn huis de volgende dag uit moest.
"Dan kom je vanzelf wel hier terecht", vertelt de man terwijl hij knikt naar zijn bezittingen die op de grond in het bushokje staan. Een aantal weken heeft hij een huisje in het vakantiepark van Center Parcs De Huttenheugte gehuurd, maar dat werd te duur.
John staart vooruit. Het luchtbed en de pomp maken duidelijk: John slaapt hier. Nu alleen, een aantal dagen geleden nog met zijn drie honden. "Die honden zijn mijn enige vrienden", vertelt hij. Inmiddels zijn ze opgehaald door de dierenambulance en in het asiel beland. John hoopt ze binnenkort terug te krijgen.
Bij vrienden of familie kan hij niet terecht en aankloppen bij hulpinstanties hielp volgens John niet. "Niemand doet wat", zegt hij verontwaardigd. "Er komt straks iemand van een instantie langs, maar zij praten alleen. Met iedereen, met die en die. Maar er komt geen oplossing."
Naar de nachtopvang van bijvoorbeeld het Leger des Heils ziet hij niet zitten. "Dat werd me ook afgeraden door mijn huisarts; dat moet je niet doen, dan wordt het alleen maar slechter." John legt uit dat hem verteld is dat daar veel mensen met verslavingsproblematiek zitten en dat hij daar niet terecht wil komen.
"Waar moet je dan zitten? Voor het station in Emmen? Daar heb ik ook al aan gedacht, maar dan zit je er net zo goed tussen. Daar loopt ook van alles rond. Ik weet ook wel dat dit allemaal mensen zijn, maar dat wijs ik maar zo lang mogelijk af."
En dus kiest John voor de bushalte waar hij nu zit. "Zo nu en dan stopt er iemand", zegt hij. "Een heleboel mensen zijn best vriendelijk, die komen een broodje brengen of soms een hele maaltijd zelfs. Maar er zijn ook best een hoop negatieve dingen. Een heleboel kritiek van mensen die voorbij fietsen of lopen. 'Je bent een profiteur' of 'het is geen aanzien voor de buurt' of een hoop politie, dat zijn we niet gewend." John zucht. "Dat gebeurt dus."
Het is ontzettend teleurstellend dat je zo wordt afgescheept, meent John. "Natuurlijk heb ik ook fouten gemaakt. Zeker. Maar je wordt zo afgerekend met uitspraken als 'je hebt zelf ook fouten gemaakt, dus doe het eerst zelf maar eens'. Maar waar moet je in deze massa van hulpverlening beginnen?"
John heeft uiteindelijk zelf ergens een kaartje opgehangen met zijn verhaal. Hij werd gebeld en kan in een zomerhuis in de buurt verblijven. Volgende week kan hij voor het huisje tekenen en mogelijk kan hij diezelfde week er nog in. Van zijn AOW kan hij dit wel betalen, zegt hij. Tot die tijd denkt hij dat hij blijft zitten waar hij zit, ondanks meerdere waarschuwingen van de politie. Want zo vertelt John, de politie wil hem daar uiterlijk vandaag weg hebben. Waar hij dan heen moet, is de grote vraag.
In een reactie aan RTV Drenthe verwijst de politie naar de gemeente. Een woordvoerder van de gemeente Coevorden is van mening dat de situatie niet wenselijk is. "De man moet hulp hebben. We zijn bezig om een structurele oplossing te zoeken. We begrijpen ook dat het voor Center Parcs en de gasten vervelend is." Center Parcs bevestigt dat de man een poos in een huisje in het park heeft gezeten en dat de situatie vooral vervelend is voor de man zelf.
Door: Jasmijn Wijnbergen