Weer aardbeving bij Schoonebeek: 'Hier word je niet vrolijk van'

De boortorens bij Schoonebeek. Foto: Serge Vinkenvleugel / RTV Drenthe

Voor de tweede keer dit jaar vond er een aardbeving plaats bij Emlichheim, die wederom ook bij de Nederlandse buren in Schoonebeek werd gevoeld. De beving, met een kracht van 1.8, vond plaats rond tien voor elf 's avonds, aldus het KNMI. Het voorval heeft niet tot grote onrust geleid, maar het dorpsbestuur noemt het wel zorgelijk.

Eind maart voelden dorpsbewoners ook aardschokken. Destijds ging het om een beving van 2.1. Dat leidde tot enige bezorgdheid, wat sommige bewoners deed besluiten om overheden aan te schrijven. De beving vond plaats in een gebied waar aan Duitse zijde ook olie is gewonnen, maar wel op een diepte van 800 meter. Deze en de vorige beving vonden plaats op een diepte van drie kilometer.

'Is er weer eentje'

Dorpsvoorzitter Jos van Hees laat weten dat een handjevol mensen zich weer hebben gemeld op de dorpsapp. "Nee, zelf heb ik niets gevoeld, maar het is er weer eentje. Ik verwacht niet dat het daarbij blijft." Net als in het voorjaar is er geen schade gemeld bij het bestuur, volgens Van Hees.

Van Hees wijst op de plannen van de NAM om de olie- en gaswinning te herstarten bij Schoonebeek. Het afvalwater dat ontstaat tijdens de productie wordt geïnjecteerd in de gasvelden bij het Drentse dorp.

In juni kreeg de NAM groen licht van de landelijke overheid, een besluit dat vijftien zienswijzen heeft opgeleverd. Tegenstanders vrezen onder meer aardbevingen en bodemdalingen. Een van de bezwaarmakers is de Natuur- en Milieufederatie (NMF) Drenthe, dat spreekt van onaanvaardbare risico's.

Boven de 3

Staatstoezicht op de Mijnen verwacht dat het door de afvalwaterinjectie meer gaat rommelen in de Schoonebeker bodem. De toezichthouder spreekt echter van beperkte risico's. Bovendien zijn er voorwaarden gesteld. Bij bevingen van tussen de 1 en 3 moet de NAM analyseren en maatregelen nemen. Komt de beving boven de 3 uit, dan moet het gasveld op slot.

Aankloppen

Een tweede beving in relatief korte tijd en de injectieplannen, geven volgens Van Hees toch te denken. "Niemand wordt hier vrolijker van." De voorzitter wil dan ook met zijn medebestuursleden om tafel. "Ik denk wel dat we bij de overheid gaan aankloppen. We gaan niet passief aan de zijlijn staan. Het is ook onze plicht aan de burgers die zich zorgen maken."

Zorgen vergroot

Volgens de actiegroep Stop Afvalwater Schoonebeek (SAS) is de aardbeving wederom een bewijs dat het gasveld onrustig is. "Dit gebeurde zelfs zonder dat deze activiteiten zijn begonnen, wat onze zorgen alleen maar vergroot", aldus Jenneke Ensink van SAS.

"De praktijk blijkt nu al weerbarstiger dan de risicomodellen waarop de vergunningen zijn beoordeeld. Helaas zien we vaker bij mijnbouwactiviteiten dat het uiteindelijk slechter uitpakt dan de verwachtingen in modellen."

De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) verwacht op z'n vroegst eind volgend jaar de productie te kunnen herstarten. Het project moet over een periode van vijftien jaar een bijdrage van 45 tot 60 miljoen euro opleveren voor Schoonebeek en omgeving.

Door: Rien Kort

Dit is een artikel van