Nieuw asfalt, nieuwe fietsenstallingen en een box voor OV-fietsen. Het station in Emmen wordt vanaf 22 juli gepimpt. Ook gaat er een slot op de fietsenkelder.
Het is de opmaat naar een grootschalige herinrichting van het stationsgebied, dat laat wethouder Jan Bos weten aan RTV Drenthe. Al sinds 2018 hoopt de gemeente Emmen het stationsgebied onder handen te kunnen nemen, maar die plannen zijn op de plank te komen liggen. Bos geeft aan te willen wachten op de Nedersaksenlijnperikelen of op een besluit over de aanleg van een spoorlijn tussen Emmen en het Duitse Rheine.
Het vervangen van het stukgereden asfalt start aanstaande maandag. Het zal enkele dagen duren voor deze herstelwerkzaamheden zijn afgerond. Dat gaat wel ten koste van de bereikbaarheid van het stationsgebied. Vanaf de Boslaan zal het niet mogelijk zijn het station te bereiken. Met aangepaste routes en tijdelijke uitstaphaltes - de instaphaltes blijven wel in gebruik - wordt dit opgevangen.
Volgend jaar staat het fietsenvraagstuk op de planning. Dan zullen 650 fietsenstallingen worden geplaatst, gedeeltelijk op dezelfde plek als nu het geval is. Daardoor zullen twee tot drie parkeerplaatsen verdwijnen. Ook krijgt het station een 'doorzichtige box' waar OV-fietsen geparkeerd staan. Zodra deze werkzaamheden zijn afgerond, zal de fietsenkelder worden gesloten.
Hoe het station er over een jaar of vijf tot tien uit komt te zien, is nog niet duidelijk. De gemeente wil volgend jaar een voorzet geven met daarin een doorkijk naar de plannen en een financieel plaatje. Daarin zullen de Nedersaksenlijn en Rheinelijn worden meegenomen, want zo stelt Bos, omdat de afstanden tot de rest van Nederland kleiner worden, zal Emmen aantrekkelijker worden om in te wonen.
Wel is het volgens de Emmer wethouder een behoorlijke puzzel die gelegd moet worden. Als de Nedersaksenlijn en Rheinelijn aangelegd worden, zal Emmen meer sporen en perrons nodig hebben. Dat betekent dat er een oplossing moet worden gevonden voor de verkeerssituatie. Volgens Bos wordt het station dan een soort OV-knooppunt, de drukte zal sterk toenemen.
Oplossingen daarvoor heeft Bos al in zijn hoofd. Een ontsluiting aan zowel de noord- als zuidkant: Seinstraat en Boslaan. Daarnaast mijmert de wethouder over een mogelijke tunnel of brug waardoor autoverkeer aan weerszijden van het spoor kan komen. Want, zo stelt hij, doordat er meer treinen gaan rijden, zal het verkeer vaker moeten wachten bij de spoorwegoversteek.
Ook het stationsgebouw uit 1965 is niet heilig. Bos is het oude pand zelfs liever kwijt dan rijk. Het pand is volgens hem gedateerd. Pandeigenaar NS is het daar niet mee eens, want het pand voldoet aan alle eisen voor een stationsgebouw.
Hoe dan ook zal het nog wel vijf tot tien jaar duren voordat de schep in de grond gaat. Vanaf aanstaande maandag zullen de grootste gaten in het asfalt worden gedicht zodat de levensduur van het stationsgebied weer met een aantal jaren kan worden verlengd.