Molen De Berk in Veenpark Barger-Compascuum genomineerd voor Molenprijs

De groep vrijwilligers dat werkt aan de restauratie van de molen. Foto: Veenpark

Molen De Berk in het Veenpark in Barger-Compascuum is genomineerd voor de VriendenLoterij Molenprijs 2024 en maakt kans op een prijs van 75.000 euro.

Restauratie

Sinds ruim een jaar wordt molen De Berk in het Veenpark gerestaureerd door een groepje enthousiaste vrijwilligers, onder leiding van Klaas Renting. De molen stond eerder op de nominatie voor afbraak, maar wordt nu door Klaas en zijn team onder handen genomen. De vrijwilligers kunnen veel zelf, maar niet alles. Een kostbaar maar essentieel onderdeel moet door een molenmaker worden gedaan. Het winnen van de Molenprijs zou betekenen dat de restauratie voltooid kan worden en de molen volgend jaar kan draaien als volwaardig onderdeel van het Veenpark. Het Veenpark heeft zelf ook een bedrag van 10.000 euro vrijgemaakt om alle materialen nodig voor de werkzaamheden voor de vrijwilligers van het afgelopen jaar te bekostigen.

"Deze molen hoort in het Veenpark en is niet weg te denken uit het museumdorp Bargermond, waar de molen staat", zegt Klaas Renting. "We konden het niet laten gebeuren dat de molen zou verdwijnen."

Harrie Keuter, directeur van het Veenpark, is dan ook erg blij met het team onvermoeibare vrijwilligers. "Zonder hen zou deze restauratie niet mogelijk zijn. Ze hebben inmiddels al zoveel werk verzet en zelf gemaakt. Daarnaast hebben ze ons aangespoord om de molen aan te melden voor de Molenprijs. Als dat lukt, dan kunnen we het plan om de molen weer te laten draaien voor het nieuwe seizoen realiseren."

Molen De Berk

De molen, oorspronkelijk een Duitse stellingmolen, werd in 1983 in het Veenpark opgebouwd en kreeg de naam 'De Berk'. De molen werd gebruikt als productiemolen voor de bakkerij en was een bezienswaardigheid voor bezoekers van het Veenpark. In de loop de jaren is wegens gebrek aan financiële middelen de molen ernstig in verval geraakt en is sinds 2008 niet meer voor publiek toegankelijk.

Molen De Berk is een van de vier genomineerde molens voor de prijs en de stemperiode loopt van 11 september tot en met 6 oktober. Op zondag 27 oktober wordt de winnende molen bekend gemaakt. Een uitgebreide promotiecampagne zal plaatsvinden om stemmen te verzamelen voor de molen. In aanloop naar de campagne wordt meer informatie gegeven over de activiteiten en op welke manier er gestemd kan worden. Tot die tijd is er informatie over de molen en de werkzaamheden te vinden op de website van het Veenpark.