De gemeente Coevorden bereidt zich voor op het 'ravijnjaar' 2026. Vanaf dat jaar ontvangen gemeenten minder geld van het Rijk. In Coevorden zal dat naar verwachting leiden tot een tekort van 900.000 euro in 2028. Voor het komende jaar verwacht de gemeente nog bijna 5,5 miljoen euro over te houden.
Dit blijkt uit de Kaderbrief van de gemeente Coevorden. In deze brief geeft het college van burgemeester en wethouders een voorzet op de begroting voor het aankomende jaar. Waar het komende jaar nog positief uitvalt voor Coevorden, zal de gemeente in 2026 bijna 5 miljoen euro minder te besteden hebben. Naar verwachting houden B&W over twee jaar nog 60.000 euro over.
Coevorden hoopt het begrotingstekort te kunnen drukken door jaarlijks 2 miljoen euro in de gemeentelijke reservepot te storten. De gemeente geeft aan dat dit niet genoeg is om een tekort te kunnen voorkomen. Ook zegt ze het belangrijk te vinden om 'onze bestuurlijke doelstellingen te blijven verwezenlijken en keuzes die het Rijk maakt daar geen invloed op te laten hebben'.
Een van de manieren waarop de gemeente de stijgende kosten zou kunnen beperken, is door minder personeel in te gaan huren door meer vast personeel te zoeken. Coevorden kampt, net als veel andere gemeenten, met een groot verloop op de werkvloer. Veel personeel vertrekt naar andere werkgevers. Daardoor moet de gemeente ambtenaren van buiten inhuren om werkzaamheden uit te voeren.
Waar in Coevorden in 2017 bijna 9 procent van het personeel werd ingehuurd, was dat in 2023 ruim 40 procent. In 2017 kostte dat de gemeente zo'n 1,3 miljoen euro. Dat was vorig jaar meer dan zes keer zoveel met 8,5 miljoen euro. Coevorden is niet de enige gemeente waarbij het aantal ingehuurde personeelsleden zo sterk is gestegen, ook in Borger-Odoorn wordt bijna zes keer zovaak personeel ingehuurd als in 2017.
Op 9 juli behandelt de gemeenteraad van Coevorden de Kaderbrief. Dan krijgt de raad de kans om bij te sturen waar ze dat wil.