Rebecca (22) en Kimberley (25) helpen ziekenhuis in Tanzania

Kimberley Thole (links) en Rebecca de Vries (rechts) vertrekken in september naar Tanzania. Foto: Eigen foto Rebecca de Vries

Een stage van een half jaar, dat is vrij gebruikelijk. Een stage van een half jaar in het buitenland, al een stukje minder. Rebecca de Vries en Kimberley Thole doen daar nog een schepje bovenop. Zij vertrekken in september voor bijna zes maanden naar Tanzania voor een stage in een ziekenhuis aan de voet van de Kilimanjaro. Aan het eind van hun stage hopen zij het ziekenhuis te kunnen verrassen met een grote cheque van 10.000 euro.

De Vries uit Klazienaveen en Thole uit Emmer-Compascuum volgen de opleiding tot verpleegkundige aan de Hanzehogeschool in Groningen. Na de zomervakantie stappen zij samen het vliegtuig in op weg naar het Kilimanjaro Christian Medical Center in het Afrikaanse binnenland. "Het ziekenhuis is relatief goed ontwikkeld", zegt De Vries. "Wel zijn er heel veel tekorten als het gaat om medische spullen."

Water

Een tijdje geleden kreeg ze Klazienaveense dan ook het idee om te starten met een inzamelingsactie. Haar collega in spé Thole was meteen enthousiast, zegt De Vries. "Je moet het zo zien. In Tanzania kost een liter water ongeveer 1000 shilling. Dat is omgerekend 15 eurocent. Als je dus een euro doneert, kan je daar bijna 8 liter water van kopen. Dat is erg belangrijk voor een ziekenhuis."

Het ziekenhuis waar De Vries en Thole hun stage zullen doorlopen weet nog niets van de inzameling. "Dat willen we zo houden tot het eind van de stage. Dan gaan we ze hopelijk verrassen met een cheque van 10.000 euro. Dat is ons streefbedrag. Het zou natuurlijk het mooiste zijn als we ze een medisch apparaat kunnen geven om bijvoorbeeld de hartfunctie te meten, maar die zijn ontzettend duur. We zetten dan ook in op bijvoorbeeld wondmateriaal als handschoenen en alcohol dat wordt ingezet bij behandelingen na een ongeluk. Omdat er grote tekorten zijn, wordt dat nu herbruikt. Dat is totaal niet hygiënisch."

TikTok

Om zoveel mogelijk mensen te kunnen bereiken, willen de studentes hun dagelijkse ervaringen delen via TikTok en andere sociale media. Daarmee hopen ze niet alleen donateurs te bereiken, maar ook hun omgeving te laten zien hoe het eraan toe gaat in Tanzania.

"Het is daar natuurlijk heel anders dan in Nederland", zegt De Vries. "Ik denk dat we veel kunnen leren van het werken in zo'n ziekenhuis. Het verandert ook je kijk op de wereld. Voor die ervaring willen wij het ziekenhuis straks iets teruggeven", besluit ze.

Rebecca sprak tijdens Call it a Day met Mattis en Tycho over haar reis: beluister dat gesprek hier terug: