Veel meldingen van tekenbeten in Zuidoost-Drenthe

Een teek op een grasspriet. Foto: Pixabay

Het aantal meldingen van tekenbeten in Drenthe groeit. In Zuidoost-Drenthe melden gemiddeld 275 op de 100.000 gebeten inwoners een rode kring om hun beetplek.

Dat blijkt uit cijfers van Tekenradar, een online meldpunt waar je tekenbeten kunt aangeven. Tekenradar registreert niet alleen het aantal beten, maar ook het aantal meldingen van 'erythema migrans', de rode kring of vlek die als 'vroege uiting' van de ziekte van Lyme wordt gezien.

In Emmen zijn relatief gezien de minste kringmeldingen van Drenthe. Met 195,2 op de 100.000 inwoners. In Westerveld ligt dat aantal het hoogst, met 423,5 op de 100.000 inwoners. Borger-Odoorn en Coevorden hebben respectievelijk 326,5 en 310,1 meldingen van rode kringen.

Teken

De teek is een insect die zich vaak ongemerkt aan je lichaam hecht. Na een beet zal het tekenlichaam vollopen met bloed en dat kan leiden tot een pijnlijke en rode plek. Vaak nestelt een teek zich op lastig zichtbare plekken op het lichaam zoals de liezen, knieholtes of oksels. Teken komen voor in hoge grassen en kunnen na een wandeling in de natuur onder je kleding terecht komen.

Zo'n een op de vijf teken draagt de bacterie bij zich die verantwoordelijk is voor de ziekte van Lyme. Een aandoening die in het lichaam voor ontstekingen zorgt die, in het ergste geval, kunnen leiden tot hartschade en zenuwaandoeningen.