Wachtlijst voor maatjesproject: Steeds meer mensen vereenzamen

Humanitas helpt mensen uit hun isolement. Foto: Humanitas Nederland

Het Maatjesproject van Humanitas Emmen/Borger-Odoorn is dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Steeds meer mensen raken hun sociale contacten kwijt. Ze missen bijvoorbeeld zelfvertrouwen om vriendschappen te sluiten of zitten in een sociaal isolement. Optrekken met een vrijwilliger van Humanitas kan daar verandering in brengen. Ze pakken samen een terrasje, wandelen door de bossen, of kletsen gewoon gezellig even bij.

Het aantal mensen dat een beroep doet op het maatjesproject stijgt volgens Humanitas sneller dan de hoeveelheid vrijwilligers wat zorgt voor een wachtlijst. "Ik ben maatje voor vijf mensen en vorm daarmee geen uitzondering", zegt vrijwilliger Eric Wijnands. Hij hoopt dat anderen zijn voorbeeld volgen. “Het is leuk en dankbaar werk en je beslist zelf hoeveel mensen je helpt.”

Blij

Loes Davids uit Emmen is blij met de hulp van de Humanitasvrijwilliger. "Even koffiedrinken, lekker fietsen. Dat bepalen we op het moment zelf. Ik kijk er elke keer weer naar uit en merk dat ik dankzij Eric weer makkelijker onder de mensen durf te komen." Coördinator Charles Lapoutre van Humanitas Emmen/Borger-Odoorn, benadrukt dat vrijwilligers, voor ze aan de slag gaan, eerst een grondige training krijgen. “Daar blijft het niet bij. We bieden bijvoorbeeld ook bijscholingscursussen aan. Op onze website https://www.humanitas.nl/emmen/ vertellen we er alles over. Het is leuk en dankbaar werk.”