Oud-ondernemer en sporticoon Henk ten Hoor (83) plotseling overleden

Henk ten Hoor is op 83-jarige leeftijd overleden Foto: Eigen foto familie

Oud-textielondernemer en sporticoon Henk ten Hoor uit Diever is gisteren op 83-jarige leeftijd overleden aan een hartstilstand.

Ten Hoor was de man achter de gelijknamige textielgigant met winkels door heel Nederland, waarvan de eerste in Diever. De Henk ten Hoor-winkel in Diever was de oudste van alle vestigingen. Deze werd bijna een halve eeuw geleden geopend in een oude boerderij. Het bedrijf had meer dan honderd winkels toen het in 2012 failliet ging. Er volgde een doorstart onder de naam Henk, met nog 63 vestigingen. In 2016 viel opnieuw het doek voor het kledingconcern. Dit keer definitief.

Bh's en slips

Ten Hoor verkocht kledij onder de noemer: 'Van boven tot onder goed'. "Indrukwekkend", noemt vriend Peter Schorer het carrièrepad van Ten Hoor. "Als je met niets begonnen bent, moet je zelf geld maken. Dat deed Henk. Ook zijn slogan was indrukwekkend. Hij verkocht tientallen miljoenen bh's. Dat was in een tijd dat daar nog niet zo open over werd gesproken. Henk schaamde zich daar niet voor. Daar verdiende hij zijn geld mee en daar gaf hij velen wat mee terug."

Schorer leerde Ten Hoor kennen in de periode rond 1990, toen hij chef-sport bij RTV Drenthe was. "Henk manifesteerde zich in de sport. Eerst bij FC Groningen. Als Drent bij Groningen, dat was voor ons interessant. Later zette hij met Herbert Dijkstra, die toen bij ons sportverslaggever was, de eerste commerciële schaatsploeg op. Uit die periode dateren onze eerste contacten."

Zo herinnert de oud-chef sport zich nog een sponsoravond bij sc Heerenveen. "Voetbalclubs organiseren voor sponsoren wel eens een avond ter lering en vermaak, bij wijze van tegenprestatie. Daarvoor was Henk ook eens als spreker uitgenodigd. Een man in het publiek vroeg hem toen 'Henk, hoe verdien jij je geld?', waarop Henk antwoorde dat hij 13 miljoen bh's en 10 miljoen slips verkocht. Hierom werd hij uitgelachen, waarna hij op z'n Henks zei: 'Zit jij hier in je blote kont dan?!' Dat typeert Henk ten Hoor. Hij zocht de confrontatie om zijn handel voor het publiek toegankelijk te maken."

Tekst gaat verder onder de foto.

Henk ten Hoor

Volgens Schorer was Ten Hoor een échte 'handelsman'. "Hij herkende de handel, vertrouwde mensen, gunde mensen iets en, ja, hij heeft ook een aantal bokken geschoten, maar als je niet verliest, kan je niet winnen. Henk was een ongelooflijk ruwe bolster met een heel klein hartje, veel mensen kenden hem. Ik vind het jammer dat hij de laatste jaren eenzaam was."

De faillissementen gingen Ten Hoor niet in de koude kleren zitten. Schorer zag zijn vriend langzaamaan interen. "Het wereldje om hem heen werd steeds kleiner. Iedereen wil een kampioen kennen, maar hoeveel blijven je vriend als het slechter met je gaat?", vraagt Schorer zich hardop af. "Als je met hem praatte, merkte je dat wel, maar Henk beklaagde zich niet zo snel. Hij toonde geen pijn, dat is echt Drents volgens mij."

'Een rasondernemer met boerenverstand en een geweldige marketingman'

Naast de passie voor ondernemen had Ten Hoor dus nog een andere passie: sport. Hij was een belangrijke geldschieter van FC Emmen, hij zorgde ervoor dat tafeltennisvereniging De Treffers in Klazienaveen na jarenlang proberen de Europacup voor landskampioenen won én hij hielp toenmalig directeur Hans Nijland aan spelers voor FC Groningen.

Nijland bewaart louter positieve herinneringen aan Ten Hoor. "Eind jaren negentig zat ik een keer met Henk in een restaurant en vroeg ik of hij ons kon helpen aan een spits: Hans Visser. De kosten bedroegen 75.000 gulden. Henk stemde in, maar had wel een eis: per doelpunt moest ik Henk 5.000 gulden terugbetalen, maar hij hoefde geen winst. Maar Visser scoorde aan de lopende band. Ik weet nog dat ik een wedstrijd vanaf de tribune naar het veld ben gelopen en toenmalig trainer Jan van Dijk heb gesommeerd hem te wisselen. Het kostte me handen vol geld. Uiteindelijk scoorde Visser dat seizoen 25 keer."

"Een ander voorbeeld, waaruit bleek dat hij niet alleen een rasondernemer maar ook een geweldige marketingman was, had alles te maken met de Noorse spits Erik Nevland", vervolgt Nijland. "Henk zorgde ervoor dat we Erik konden halen door een deel van zijn salaris te betalen. Het bleek een gouden greep, want hij werd vanaf dag één op handen gedragen door onze fans. Henk wist dat en wilde daar iets ludieks mee doen. Hij belde naar een reclamebureau en zo werd de Viking-muts geboren. Henk was natuurlijk van textiel. Het was winter, het was koud en Erik komt uit Noorwegen, zo werd er gedacht. Het werd een geweldig succes."

"Ondernemers als Henk kom je bijna niet meer tegen", aldus Nijland. "Hij was een prachtkerel."

Liefde voor FC Emmen

Jan Kuilder, net als Ten Hoor een bevlogen ondernemer en sportliefhebber, vertelt dat er in het begin van hun 'relatie' wel wat jaloezie was. "Ik haalde spelers en later deed Henk dat ook. Er was dus wel enige rivaliteit, maar dat veranderde snel. We hadden één ding gemeen en dat was de liefde voor FC Emmen. Die liefde heeft ons allebei veel geld gekost, misschien wel te veel. Maar bovenal zal ik Henk herinneren als een hele fijne man."

Dat zegt ook Hendrikus Velzing. Hij maakte Ten Hoor mee bij tafeltennisvereniging DTK'70 in Klazienaveen. Velzing was de fanatieke voorzitter van de club en had al een paar jaar vergeefs een poging gedaan om de Europacup voor landskampioenen te winnen. Met Jan Kuilders' Haka als hoofdsponsor greep de club uit Klazienaveen wel veelvuldig de landstitel, maar verder dan de halve finale in de Europacup kwam DTK'70 nooit. "Drie keer stonden we in de halve finale", aldus Kuilder, die in de jaren ervoor jarenlang de hoofdsponsor was van E&O (de handbalclub in Emmen). Maar de cup winnen zat er helaas niet in."

'Nimmer op de voorgrond'

Dat lukt de Drentse club dus wel Ten Hoor als hoofdsponsor. "Henk vertrouwde me volledig", zegt Hendrikus Velzing. "Hij financierde en ik gaf hem om de twee weken, via de mail, tekst en uitleg hoe de zaken ervoor stonden. Nimmer stond hij op de voorgrond. Ook niet toen we de Europacup wonnen. Dat sierde hem. Wat hij dan wilde hij als tegenprestatie voor het hoofdsponsorschap? Dat we af en toe lekker uit eten gingen."

Gerrit Volkers hengelde Ten Hoor twee keer binnen. Eerst bij de Rabobank, waar Volkers directeur was en later deed hij dat als bestuurslid bij FC Emmen. "Samen met Jan Kuilder heeft Henk veel voor de sport in de regio, maar vooral veel voor FC Emmen betekend. Zonder Jan en Henk had de club niet meer bestaan. Henk heeft die erkenning wel een beetje gemist. Dat deed hem pijn."

"Ik ga hem missen. Hij is altijd een goede vriend van me gebleven. Tot het allerlaatste moment", besluit Volkers.

'Kleurrijke man verloren'

Gisteren rond het middaguur overleed de Diever ondernemer. "Het was voor mij toch een verrassing", blikt Peter Schorer terug. "We hebben een hele kleurrijke man verloren."

Henk ten Hoor laat drie zoons, een dochter, vier kleinkinderen en twee achterkleinkinderen achter. Aanstaande dinsdag is de uitvaart van de 'textielbaron', in zijn geboorteplaats Diever.

Dit is een artikel van