'Schuivende bovenlaag vermoedelijk oorzaak knappen waterleiding centrum Emmen'

De geknapte waterleiding heeft tot veel schade geleid bij winkeliers. Foto: Damian Wolters

Het knappen van de waterleiding in de Cézannepassage in het centrum van Emmen is vermoedelijk veroorzaakt door verschuivingen in de bovenlaag. Dat zegt Andries Ophof, woordvoerder van Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD). "We denken dat de buis is gaan buigen doordat de druk op de leiding te groot werd", zegt hij.

Gisteravond brak een waterleiding vlakbij de ingang van winkelcentrum De Vlinder. Hierdoor kwamen tientallen winkels onder water te staan. "Dit wil je niet", zegt Ophof. "We zijn vanochtend wezen kijken en er is een noodreparatie geweest. De leiding is nu compleet gerepareerd, maar het blijft heel vervelend voor de winkeliers en dit is nooit de bedoeling. Zij zullen nog veel moeten schoonmaken."

Dikke leiding

Begin vorige maand sprong in Emmerhout ook al een leiding in de Laan van het Kinholt. Daarna onstond een sinkhole waar een personenauto in terecht was gekomen. Volgens Ophof houden beide incidenten geen verband met elkaar. "Dit is een heel ander type leiding. Het gaat hier om een voedingleiding die heel het centrum van water voorziet. Dat is best een dikke buis van zo'n 20 centimeter in doorsnee. Die is dikker dan een reguliere leiding."

De leiding is inmiddels hersteld. Het gat dat daardoor ontstond nog niet. Dat gebeurt volgens Ophof vandaag nog. "Imiddels heeft iedereen weer water", zegt hij.

Het is nog niet bekend wie aansprakelijk is voor de ontstane waterschade in het Emmer centrum. Dat moet nog worden onderzocht.