Deel winkelcentrum Emmen voorlopig dicht door waterschade: 'Is vandaag niet klaar'

In Emmen is men druk bezig met opruimen Foto: RTV Drenthe / Wouter van Dijk

Op de dag na de breuk in de waterleiding staat in het centrum van Emmen alles in het teken van opruimen en schoonmaken. Burgemeester Eric van Oosterhout verwacht dat het nog dagen duurt voordat het gehele winkelcentrum weer toegankelijk is.

"Zeker in de winkels is veel schade, er staat veel water in de kelders. Die moeten leeggepompt worden en alles moet worden schoongemaakt. Ik denk niet dat dat vandaag klaar is", zegt hij. "Er is heel veel schade. Er is ook een groot gat ontstaan en dat moeten we ook herstellen."

Groot gat

In de Cézannepassage is een groot gat gemaakt waar de waterleiding wordt hersteld. Een stuk van de waterleidingbuis wordt vervangen door een nieuwe buis, daarmee zou het probleem moeten zijn opgelost, zegt RTV Drenthe-verslaggever Wouter van Dijk. Volgens een woordvoerder van Drinkwaterbedrijf WMD is de situatie onder controle.

De Xenos in de Chagallpassage lijkt het ergst getroffen. Winkelpersoneel wil niet voor de microfoon reageren, maar Van Dijk heeft van de manager van de winkel te horen gekregen dat de winkel voorlopig dicht blijft. De roltrap is stuk, de winkel ligt in een kelder en heeft duizenden liters water te verwerken gehad.

Dweilen

In de Dalipassage is het droog, maar de rommel en de resten zand liggen nog overal. De winkels zijn nog dicht en in een aantal winkels, waaronder een juwelier, wordt schoongemaakt. Personeel van de winkel is aan het dweilen en zegt dat ze geluk hebben gehad: de winkel heeft alleen waterschade op de vloer. De inventaris is nog in orde. Eigenlijk mochten ze de winkel nog niet in, maar ze zijn toch aan de slag gegaan.

Bij drogist Die Grenze hebben ze ook vooral schade aan de vloer. Er stond gisteravond ongeveer van tien centimeter water in de winkel. Medewerkers hebben nog geen toestemming gekregen om schoon te maken, omdat nog niet bekend is hoe groot de schade aan de vloer is. Het personeel is vooral blij dat het geen rioolwater was dat de winkel binnenkwam.

Dit is een artikel van