Nieuw-Weerdinge wil miljoenen voor cameratoezicht tegen azc-overlast

Dorpbelangen Nieuw-Weerdinge wil camera's op 1500 woningen Foto:ZO34/!Gea Welleweerd

Plaatselijk Belang Nieuw-Weerdinge wil alle 1500 woningen in het dorp voorzien van camera's. Deze operatie kost bijna 4 miljoen euro en dat moet worden opgebracht via een landelijke inzamelingsactie. Massaal cameratoezicht moet de dorpsbewoners zich een beetje veiliger te laten voelen zegt voorzitter Wim Katoen van Dorpsbelangen.

Terreur

Het dorpsbestuur is de aanhoudende overlast veroorzaakt door bewoners van het AZC in Ter Apel meer dan zat. Katoen: "De stroop en vernieltocht van twee azc-bewoners tijdens de pinksterdagen was voor ons de druppel die de emmer deed overlopen. Er is toen behoorlijke schade aangericht, woning- en auto-inbraken, nemen toe, kortom de angst loopt op in Nieuw-Weerdinge. Al jaren gaan we hier gebukt onder de terreur van een groep overlastgevers vanuit het AZC. Vele gesprekken zijn er geweest en vele afspraken zijn gemaakt om de overlast te beteugelen. Maar iedere keer weer mislukt dit door desinteresse, falend beleid of regelgeving."

De organisatie doet onder meer een beroep op de landelijke overheid en politiek om te doneren Ook gemeenten die geen asielzoekers willen opvangen wordt opgeroepen een bijdrage te leveren. Katoen benadrukt dat iedereen welkom is om te doneren. "Een camera op een woning kost 2500 euro. Hopelijk geven mensen door middel van dit massale cameratoezicht ons weer enig gevoel van veiligheid terug. We hebben we in Nieuw-Weerdinge blijkbaar geen recht op echte veiligheid."

Een bijdrage aan deze actie kan gestort worden op bankrekeningnummer: NL23 RBRB 0917 9152 75 t.n.v. Vereniging Plaatselijk Belang Nieuw-Weerdinge o.v.v. Crowdfunding veiligheid.