Emmen verscherpt toezicht in Nieuw-Weerdinge en stuurt rekening naar Den Haag

Burgemeester Eric van Oosterhout wil 'bijtekenen' voor nog eens zes jaar. Foto: RTV Drenthe / Rien Kort

In de strijd tegen overlast door asielzoekers in Nieuw-Weerdinge gaat de gemeente Emmen toezicht en beveiliging in dit dorp fors verscherpen. Overdag zullen er fulltime toezichthouders van de gemeente aanwezig zijn. 's Avonds en 's nachts wordt een particulier beveiligingsbedrijf ingezet. De rekening voor deze extra maatregelen stuurt Emmen naar Den Haag.

Dat meldt burgemeester Eric van Oosterhout. De extra maatregelen gaan wat hem betreft zo snel mogelijk in. "Ik heb nu op de knop gedrukt, dus hoe eerder we extra inzet hebben, hoe beter. Maar we zijn uiteraard afhankelijk van beschikbaarheid en capaciteit."

'Grote zorgen'

Extra toezicht is volgens de burgemeester hard nodig, al langere tijd. Het dorp gaat gebukt onder overlast van 'veiligelanders' die vanuit het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel naar Emmen lopen, en terug.

"We hebben grote zorgen over de situatie zoals 'ie nu is in Nieuw-Weerdinge en we zien dat er vaker ook 's nachts van alles gebeurt." De afgelopen tijd werden vooral 's avonds particuliere beveiligers ingezet. "Feitelijk breiden we de lopende inzet hiermee uit." Andere extra middelen zijn onder meer de inzet van straatcoaches en beveiligingscamera's.

Afgelopen weekend was het weer raak in het dorp, toen twee asielzoekers op een nachtelijke strooptocht gingen en vernielingen aanbrachten. Van Oosterhout: "Het is een van de incidenten in inmiddels een lange reeks, die we nu echt een halt moeten toeroepen." Volgens Plaatselijk Belang Nieuw-Weerdinge wordt het dorp steeds vaker geconfronteerd met veiligelanders onder invloed van alcohol en drugs. "Inwoners zijn hier bezorgd over, en terecht", zegt de burgemeester.

Nieuw-WeerdingeDe gemeente Emmen zet extra beveiligers in in Nieuw-Weerdinge. Foto: RTV Drenthe / Wouter van Dijk

'We wachten al lang op speciale afdeling in Ter Apel'

Dat de kosten van extra beveiliging voor rekening van 'Den Haag' zijn, vindt de burgemeester een logisch verhaal. "Ondanks eerdere toezeggingen van staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid, red), wachten we nog steeds op de inrichting van een zogeheten Proces Beschikbaarheids Locatie (PBL)."

Dat is een speciale, strengere afdeling in Ter Apel waar asielzoekers met een kansarme asielaanvraag verblijven. Van Oosterhout: "Zo lang deze afdeling er niet is, zal er blijvend overlast zijn in Nieuw-Weerdinge. Maar aangezien de druk op het aanmeldcentrum nog steeds te groot is en er geregeld 400 tot 500 asielzoekers meer verblijven dan de norm, zien we dat alle ruimte in het aanmeldcentrum nodig is voor reguliere opvang. En dat heeft een direct effect op Nieuw-Weerdinge, zolang die PBL er niet is. Ik zie het zo: je kunt ons als gemeente wel een bandenplaksetje geven, maar dat heeft niet zo veel zin zolang er nog punaises op de weg liggen. Ik vrees dat een oplossing in de asielcrisis nog wel even op zich laat wachten, dus daarom nu deze extra maatregelen."

De burgemeester heeft zijn besluit inmiddels kenbaar gemaakt aan de gemeenteraad. "Aangezien ik de raad niet om extra budget hoef te vragen, kunnen we snel handelen." En hoe 'Den Haag' zal reageren op de rekening voor extra beveiliging? "Dat zullen we zien, maar daar ben ik wel positief over. We hebben al vaker contact gehad met het ministerie. Men is zich daar wel bewust dat we als gemeente hard willen meewerken om problemen rondom de asielopvang aan te pakken."

'Goed besluit, maar of het voldoende is?'

Plaatselijk Belang Nieuw-Weerdinge is blij met het besluit. "Want alle extra inzet is nu hard nodig", zegt voorzitter Wim Katoen. Of het genoeg is? "Ik ben bang van niet, als je ziet hoe vaak het fout gaat. Het is feitelijk dweilen met de kraan open."

De belangenvereniging houdt de vinger aan de pols. "Sinds een jaar of tien is de overlast geleidelijk aan fors toegenomen, dat moet een keer stoppen." Eerder besloten inwoners van het dorp om het heft in eigen handen te nemen, door als burgerwacht op te treden en overlastplegers staande te houden. Van Oosterhout: "Daar ben ik geen voorstander van, al snap ik wel dat het gebeurt." Volgens de burgemeester brengt eigen inzet van inwoners risico's met zich mee. "Je weet nooit precies wie je tegenover je hebt en of er mogelijk wapens in het spel zijn."

Een structurele aanpak van het probleem ligt volgens de burgemeester nog altijd in een eerlijkere verdeling van veiligelanders over Nederland. "Waar het kan, zal ik de noodzaak voor deze aanpak onder de aandacht brengen bij het COA en het nieuwe kabinet."

Door: Wouter van Dijk

Dit is een artikel van