Gemeente Emmen investeert in groene speel-, sport- en ontmoetingsplekken in dorpen en wijken

Wethouder Jan Bos met leden kindergemeenteraad bij speelplek in de wijk Angelslo. Foto: Guido Hansman

Gemeente Emmen is van plan om centrale speel-, sport- en ontmoetingsplekken te creëren in verschillende dorpen en wijken. Deze plekken zullen een groene omgeving krijgen met voedselbossen, bloemen, kruidige planten en bomen, waar iedereen vanaf zeven jaar kan spelen, sporten en elkaar ontmoeten. Daarnaast zullen er in de buurt ook kleine speelplaatsen blijven voor kinderen tot zeven jaar.

Voor de buurt, door de buurt

Om het sporten en bewegen van jongeren, volwassenen en senioren te stimuleren, zullen er ook dorps- en wijkommetjes worden aangelegd met sport- en trimtoestellen. Bij het creëren van deze speel-, sport- en ontmoetingsplekken zullen buurtbewoners, de Erkende overleg Partners (EOP’s), de kindergemeenteraad en kinderraden een actieve rol krijgen.

“Deze plekken zijn voor en door de buurt, zegt wethouder Jan Bos. "Wij vragen initiatiefnemers om samen met de buurt met een plan te komen en uiteindelijk kiest de buurt ook voor het definitieve plan, niet alleen de initiatiefnemers. Door dit samen te doen, ontstaat er meer saamhorigheid in de buurt en krijgt de speel-, sport- en ontmoetplek meer waarde voor de buurtbewoners. De plek krijgt ook een naam, die de buurt mag verzinnen.”

Groen, groener, groenst

De gemeente Emmen streeft ernaar om bij de tien groenste gemeenten van Nederland te horen, wat ook zal terugkomen in de speel-, sport- en ontmoetingsplekken. “Biodiversiteit gaat namelijk prima samen met spelen, sporten en ontmoeten”, vindt Jan Bos. “Rondom de speeltoestellen gaan we verschillende soorten bloemen, planten en bomen plaatsen. Ook komen er voedselbossen. Dit zijn kleine bossen die voedsel leveren. Alles wat er staat, is dus deels eetbaar. Dit maakt de plek niet alleen aantrekkelijker voor de buurt, maar we versterken ook de vergroening van onze gemeente en helpen tegelijkertijd insecten, vogels en het klimaat.”

Speeltoestellen voor iedereen

De kindergemeenteraad van Emmen vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen. “Elk kind heeft het recht om samen te spelen”, vertelt Noor Merza, loco-kinderburgemeester in Emmen. “Daarom hebben wij geadviseerd om alle speeltoestellen toegankelijk te maken door rubberen tegels op de grond te plaatsen”. Jan Bos is blij met het advies van de Kindergemeenteraad. “Wij zijn het met hen eens dat kinderen mee moeten kunnen doen. Daarom plaatsen we op elke plek in ieder geval één speeltoestel voor mindervaliden. Overal rubberen tegels plaatsen is voor ons financieel niet haalbaar. Wel plaatsen we rubberen tegels in buurten waar duidelijk meer vraag is naar speelmogelijkheden voor mindervalide kinderen. Denk hierbij aan de Trans in de wijk Rietlanden.”

Speel-, sport-, en ontmoetplek voor de buurt

Heeft een bewoner een idee voor z’n eigen wijk of dorp, dan vraagt de gemeente om samen met de buurt een plan van aanpak te maken. De gemeente kan hierbij ondersteuning bieden in de vorm van een procesbegeleider, sportcoach of de kinderraad. In verschillende wijken zijn inwoners al bezig met plannen voor deze speel-, sport- en ontmoetingsplekken, die deze zomer al gerealiseerd zullen worden in onder andere de wijken Delftlanden, Angelslo en Emmer-Compascuum. In Nieuw-Weerdinge, Barger-Oosterveld en de wijk Bargeres zijn er ook gesprekken gaande met de EOP en bewoners.