Startersleningen Coevorden populair, gemeente zet nog eens half miljoen opzij

Starterslening Foto: ANP / David Rozing

Jonge mensen die de komende tijd in Coevorden een huis willen kopen of (laten) bouwen, kunnen bij de gemeente checken of ze in aanmerking komen voor een starterslening. Die regeling blijkt namelijk populair. Reden voor de gemeenteraad om het budget daarvoor met een half miljoen op te hogen.

Het gaat om een regeling waarbij starters onder gunstige voorwaarden een lening van maximaal 30.000 euro kunnen aanvragen voor de aankoop van hun eerste woning. Belangrijke voorwaarde is wel dat de aanvragers een economische of maatschappelijke binding met de gemeente hebben.

'Raad zonder slag of stoot akkoord'

In september vorig jaar startte Coevorden met de startersregeling, door er drie ton voor beschikbaar te stellen. Maar dat geld was dus snel op. "Daarom ben ik blij dat de gemeenteraad gisteravond zonder slag of stoot akkoord ging met een extra budget van een half miljoen", zegt verantwoordelijk wethouder Steven Stegen (BBC2014). "Sterker nog, de raad had me eerder al gevraagd direct aan de bel te trekken als dit potje leeg zou zijn."

Met het extra geld kunnen volgens de wethouder naar schatting zo'n zeventien tot twintig nieuwe aanvragers geholpen worden, afhankelijk van de bedragen die geleend worden. "Niet iedereen komt in aanmerking voor het maximale bedrag", legt Stegen uit.

'Kan nét het verschil maken'

Met de startersleningen hoopt de gemeente jonge mensen op de woningmarkt net dat zetje extra te geven om de aankoop mogelijk te maken. "En dat vinden we belangrijk, in een tijd dat banken steeds strenger zijn in het toekennen van hypotheken. Bovendien zien we ook dat de rentes weer stijgen, dus al met al wordt het er niet makkelijker op. Dat bedrag uit de starterslening kan daardoor net het verschil maken." Stegen sluit niet uit dat het potje voor de leningen op een later moment nog eens verhoogd gaat worden.

Starterswoningen in Coevorden zijn sinds enige tijd in populariteit toegenomen, waardoor de druk op de woningmarkt ook is gegroeid. Volgens de wethouder komt uitbreiding van de regeling op een goed moment. "Juist nu we aan de vooravond staan van uitbreiding van de nieuwbouwwijk Ossehaar, met honderd nieuwe huizen."

Belangstellenden die een starterslening willen, kunnen zich aanmelden, maar moeten dan wel rekening houden met een wachttijd. De aanvragen moeten eerst - op volgorde van binnenkomst - beoordeeld worden door de Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.

Door: Wouter van Dijk

Dit is een artikel van