Coevorden en Dalen maken zich op voor de Roparun

Leden van De Turfrunners tijdens een eerdere editie van de Roparun. Foto: De Turfrunners

Komend weekend vindt de 33ste editie van de Roparun plaats, van zaterdag 18 tot en met maandag 20 mei. Het enige team uit de gemeente Coevorden dat deelneemt is de Turfrunners uit Dalen. Het team loopt om geld in te zamelen voor de realisatie van twee palliatieve kamers in het Scheper ziekenhuis van Emmen. De route gaat zaterdagavond onder andere door Coevorden en Dalen.

De wens voor twee grote palliatieve kamers is groot, vertelt Rinie Huitema, palliatief consulent bij Treant. ‘Met de kamers hopen we bij oncologische patiënten en hun naasten comfort te bieden in tijden waarin samenzijn zo belangrijk is. De kamers, die nog verbouwd gaan worden, hebben straks ook ruimte voor een koppelbed. Hiermee kan in een handomdraai een eenpersoonsziekenhuisbed omgetoverd worden tot een volwaardig tweepersoonsbed.'

Doorkomst Coevorden

De route gaat vanaf Gramsbergen naar Coevorden en vervolgens naar Dalen. In Coevorden is er een braderie en een muziekprogramma op de Markt, waar de teams tussen 19.00 en 23.00 uur langskomen. Ze worden ontvangen door de Schutterij van Koeverden en door burgemeester Renze Bergsma, Miss Ganzenhoedster Lexi Dost, Mini-Miss Ganzenhoedster Sara Kosse en Mini-Mister Ganzenhoeder Niek Huisma.

Doorkomst Dalen

In Dalen komen de teams tussen 20.00 uur en 02.00 uur langs. Het team van De Turfrunners wordt rond 22.00 uur verwacht. Hier wordt even stilgestaan bij het feit dat ze samen met Stichting Roparun zo'n 100.000 euro hebben opgehaald voor de palliatieve kamers in Emmen. Burgemeester Renze Bergsma en wethouder Joop Slomp van Coevorden zullen de lopers verwelkomen en de burgemeester zal zelfs een deel van de route meefietsen. Er zullen ook optredens zijn van verschillende artiesten. De teams worden in de kerk aangemoedigd en kunnen een kaarsje branden en een wens op het wenshart hangen.

‘Als team zetten wij ons voor het twaalfde jaar in voor palliatieve zorg’, zegt teamcaptain Martijn Schonewille van De Turfrunners. ‘We zien dat de Roparun steeds bekender wordt en je het doel niet meer hoeft uit te leggen. Mensen snappen waar de run voor het leven over gaat en dat is fantastisch om te merken. Samen met andere teams hebben we al een aantal mooie projecten in onze regio gefinancierd weten te krijgen. Ook dit jaar zet een enthousiast team zich in voor het goede doel.’ Tijdens eerdere edities liepen De Turfrunners al koppelbedden en VR-brillen bij elkaar voor Treant.

Roparun

De Roparun is een non-stop estafetteloop van meer dan 500 kilometer waarbij geld wordt ingezameld voor mensen met kanker. Er is een route vanuit Frankrijk en vanuit Nederland. De Turfrunners lopen de Nederlandse editie met start in Enschede. Beide routes finishen in Rotterdam.