Ger Kleis (84) mag zich vanaf nu stadshistoricus van Coevorden noemen

Historicus Ger Kleis mag zich de komende drie jaar stadshistoricus van Coevorden noemen Foto: RTV Drenthe / Dylan de Lange

Coevorden heeft sinds gisteren een stadshistoricus. Ger Kleis (84) uit Geesbrug mag zich de komende drie jaar zo noemen. Dat werd gisteravond tot zijn eigen verrassing bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in Theater Hofpoort.

Voor Kleis, geboren in Coevorden, was het sowieso al een bijzondere avond, omdat in het theater de première plaatsvond van een videoserie waarin hij de hoofdrol speelt. Het gaat om een serie op initiatief van het Stedelijk Museum in Coevorden, waarin de historicus de kijkers in tien afleveringen meeneemt op een reis door de geschiedenis van de stad.

Historisch geweten

Volgens de gemeente Coevorden, verantwoordelijk voor de benoeming, heeft Kleis zich de afgelopen jaren ontpopt als historisch geweten van de stad. "Zijn kennis over het verleden is enorm. Historische kennis moeten we koesteren", stelde burgemeester Renze Bergsma. "Dankzij de videoserie blijft de overlevering van Ger Kleis behouden voor de komende generaties."

Ook het museum is enthousiast over de videoserie met Kleis in de hoofdrol. "Zijn historisch geheugen is een belangrijke bron van informatie en inspiratie, bijvoorbeeld voor onze tentoonstellingen", zegt directeur Evelien Wieling. "Als museum vinden we het van groot belang om de uitgebreide kennis van Kleis om te zetten naar een vorm die in ieder geval voor de komende jaren permanent zal zijn."

Erepenning

Kleis was als bestuurslid jarenlang verbonden aan het Stedelijk Museum en heeft een groot archief opgebouwd over de stad. Hij was in 1978 betrokken bij de opening van Drenthe's Veste, de voorloper van het museum. Tegenwoordig deelt hij als adviseur nog graag zijn kennis met het museum en leidt hij gidsen op. In 2016 ontving hij al een erepenning voor zijn inzet om de geschiedenis van Coevorden levend te houden.

De benoeming tot stadshistoricus is voor een periode van drie jaar. Bij de titel hoort een houten plaquette, die de burgemeester vanavond overhandigde. Deze plaquette is gemaakt door kunstenaar Roelof Roosjen uit Coevorden.

Ger Kleis (midden) in Theater Hofpoort, met links van hem burgemeester Renze Bergsma. Foto: Gemeente Coevorden

Door: Wouter van Dijk

Dit is een artikel van