Omwonenden windpark Pottendijk profiteren: miljoenen voor leefbaarheidsprojecten

Dankzij het gebiedsfonds niet alleen lasten maar ook lusten voor omwonenden Pottendijk. Foto:Shell Nederland

Inwoners van Nieuw-Weerdinge en Roswinkel kunnen vanaf eind dit jaar een beroep doen op miljoenen uit het gebiedsfonds Pottendijk. Dat zegt Rob Rietveld. Hij is bezig met de oprichting van de stichting die het fonds gaat beheren en krijgt een plek in de Raad van Toezicht.

Het fonds wordt de komende zestien jaar gevuld met ruim 4 miljoen euro. Dat geld is bestemd voor leefbaarheidsprojecten in het gebied van 3,5 kilometer rondom het energiepark Pottendijk. Hier draaien sinds vorig jaar 14 windmolens en er staan 90.000 zonnepanelen. Het geld is afkomstig van Shell, eigenaar van het energiepark, de gemeente Emmen en de provincie Drenthe.

IJsbaan of sportveld

Het opknappen van een ijsbaan, nieuwe verlichting bij het sportveld of nieuw materiaal voor de voedselbank. Voor onder meer dit soort projecten kan een beroep gedaan worden op de windmolenmiljoenen.

Bijna 1 miljoen euro is bestemd voor verduurzamingsprojecten zoals zonnepanelen en isolatie. Voorwaarde is wel dat de gemeenteraad deze maand instemt met de opzet van het fonds. Rietveld: ‘Het geld is bestemd voor omwonenden die overlast ondervinden van de windmolens. Daarom ook de grens van 3,5 kilometer. Ook mensen van buiten dit gebied profiteren mee. Ook zij kunnen tenslotte schaatsen op die opgeknapte ijsbaan.’