FC Emmen klaar voor de play-offs: 'Vier weken keihard voor gewerkt'

De Oude Meerdijk een paar uur voorafgaand aan de wedstrijd tegen FC Dordrecht. Foto: Jari Leijssenaar

Gretig en nog lang niet klaar. Dat is hoe de spelersgroep en staf van FC Emmen zich willen presenteren na het behalen van de nacompetitie voor promotie naar de Eredivisie afgelopen vrijdag. Vanavond nemen de Drenten het in de eerste ronde van de play-offs op tegen FC Dordrecht. Die ploeg eindigde als vierde in de Keuken Kampioen Divisie. "We moeten ze niet beter maken dan ze zijn, maar ze staan niet voor niets zo hoog. In een jaar tijd is Dordrecht heel volwassen geworden", waarschuwt hoofdtrainer Alfons Arts.

Vrijdag won FC Emmen met 2-1 van De Graafschap en daarmee klom de ploeg naar de zevende plek in de KKD. Een positie waar supporters goede herinneringen aan hebben. Emmen promoveerde in 2018 via de play-offs voor het eerst naar de Eredivisie, ook toen eindigde de Drentse formatie op de zevende plek. Lange tijd leek het er niet meer op dat de Emmenaren die play-offs zouden bereiken, "maar hier hebben we vier weken keihard voor gewerkt", aldus Arts die in aanloop naar de wedstrijd de 'ontspanning zoekt in de tuin en met een boswandeling'.

'Altijd in geloofd'

Een bekroning op vier mooie weken voor het trainerstrio Arts, Van Oostrum en Hegeman dat sinds halverwege april de scepter zwaait op het Emmense kunstgras. "Als je het dan haalt, voel je die ontlading", zegt Arts tevreden. Toen hij en Van Oostrum het stokje overnamen, leek het, gezien de ranglijst op dat moment, schier onmogelijk dat de play-off-doelstelling alsnog behaald werd. "Ik heb er altijd in geloofd, dat moet ook, ook met maar 1 procent kans. We hebben de benodigde punten behaald en dat is het hele eiereten. We hebben het met elkaar goed gedaan de laatste weken", zegt Arts.

Toen Arts binnenkwam bij Emmen trof hij een talentvolle groep spelers aan 'met in potentie zeker eerste acht KKD-kwaliteit'. "We kwamen in een schwung en het lukte om de doelstelling te halen, maar het was al de doelstelling voorafgaand aan het seizoen, dat moeten we niet vergeten. Nu moet je ook doorpakken, de play-offs zijn niet de beloning en daar zullen we alles aan gaan doen."

Weersomstandigheden

Te beginnen bij vanavond. Om 18.45 uur trappen de Drenten en Zuid-Hollanders af. Hoe FC Emmen die wedstrijd moet gaan winnen? "Doorzetten, het begint bij strijd en passie", aldus Arts. "Je moet meer strijd leveren dan de tegenstander, te allen tijde. Dat past ook bij deze club. Dan ga je vervolgens mondjesmaat aan het voetbal werken, dat kan nog beter. Maar in deze fase van de competitie kom je er niet onderuit om duels te gaan maken. Helemaal tegen Dordrecht."

Arts noemt Dordrecht een gevaarlijke ploeg met veel kwaliteit. Die ligt volgens de wonderdokter voornamelijk op het middenveld. "Ze hebben een creatief middenveld met snelle jongens voorin en er is ook zeker duelkracht bij ze aanwezig. We moeten ze direct laten voelen dat wij er meer voor willen gaan."

Daarbij kunnen de weersomstandigheden ook zeker een rol spelen, denkt Arts. Het is warm in Emmen, met vanavond nog temperaturen rond de 25 graden. "Daar hebben we rekening meegehouden. We hebben de afgelopen dagen al in het stadion getraind. Op het kunstgras is het twee tot drie graden warmer. Ook hebben we goed op de voeding en het drinken van de spelers gelet. Zij moeten in deze omstandigheden meer voedingsstoffen en water binnenkrijgen dan anders. Hun gezondheid is het belangrijkste, daarom zijn we na vrijdag direct begonnen met hersteltrainingen."

'Reken op een volle bak'

Alle voortekenen lijken op voorhand goed te zijn voor een mooie play-off avond in Emmen. Het enige smetje op de wedstrijd is dat het stadion op dit moment nog niet is uitverkocht. "Ik kan niet in de portemonnee van de supporters kijken, ze moeten natuurlijk wel een extra kaartje kopen. Ik proef wel veel enthousiasme in Emmen, dus ik reken op een volle bak, dat baseer ik op mijn gevoel van de afgelopen weken. Emmen leeft. We gaan de mensen vanavond laten zien dat we willen uitstralen dat we elkaar nodig hebben", besluit Arts hoopvol.

De returnwedstrijd in Dordrecht staat aanstaande zaterdag op het programma. Dan speelt Emmen aan de Krommedijk de beslissende wedstrijd voor het behalen van de halve finale van de play-offs. Die wedstrijd begint om 16.30 uur.