Drie Zuidoost-Drenten op kandidatenlijsten Europese verkiezingen

Op 6 juni mogen we weer naar de stembus. Foto: ZO!34

De Europese verkiezingen staan voor de deur. Op 6 juni mag Nederland daarvoor het welbekende rode potlood in de aanslag nemen. In totaal doen twintig Nederlandse partijen mee aan de parlementsverkiezingen. Nederland heeft 31 zetels te verdelen. In totaal zal het Europees parlement uit 720 leden bestaand, gekozen door 400 miljoen stemgerechtigden.

Twee partijen hebben kandidaten uit Zuidoost-Drenthe. Bij 50PLUS staan twee Emmenaren - Marinus Kasteleijn en Martin Hornis - op de kandidatenlijst en bij de PVV staat Rowan Dekker uit Nieuw-Weerdinge op de lijst.

Kasteleijn is de hoogst geplaatste Zuidoost-Drent op de lijst. Hij staat op nummer 6 van 50PLUS, Hornis vinden we terug op nummer 13. De kans lijkt echter klein, als we de huidige peilingen aanhouden, dat de kandidaten een zetel bemachtigen. PVV'er Dekker maakt op het eerste oog de grootste kans op een plek in het parlement. Zijn partij moet daarvoor ongeveer een derde van de stemmen behalen.

Europese fracties

In Nederland stemmen we bij Europese verkiezingen op onze eigen landelijke partijen. Die partijen werken in Europees verband samen onder zeven overkoepelende parlementsfracties. In dit overzicht krijg je een beeld van alle partijen die samenwerken.

Europese Volkspartij: CDA en CU. BBB en NSC willen zich hier ook bij aansluiten

Europese Conservatieven en Hervormers: JA21, MDD, SGP

Renew Europe: VVD, D66

Groenen/Vrije Europese Alliantie: PvdD, GroenLinks

The Left: SP, PvdD

Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten: PvdA

Identiteit en Democratie: PVV

Niet-ingeschrevenen: FvD (Marcel de Graaff is overgestapt van PVV naar FvD)

Wat opvalt, is dat PvdA/GroenLinks in Europees verband niet onder dezelfde fractie valt. Zo vinden we de PvdA terug bij de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten en werken de Europarlementariërs van GroenLinks voor de Groenen/Vrije Europese Alliantie. Beide partijen zullen wel hetzelfde gaan stemmen in Brussel. Dit hebben ze op voorhand afgesproken.