Exloo in de feeststemming: 'We vieren meer dan alleen het Schaapscheerdersfeest'

Foto: Schaapskudde Exloo

Het dorp dat bekend staat om zijn schaapskudde: Exloo. Elk jaar, op de zaterdag voor Pinksteren, is het tijd voor het grote Schaapscheerdersfeest. Het evenement wat al bijna een eeuw bestaat wordt dit jaar uitgebreid.

16 tot en met 20 mei worden alle feesten die Exloo kent, gecombineerd. Van de opening van het Hallenhoes, tot de viering van het 100-jarig bestaan van OBS De Zweng. Dit vergt voor het dorp een boel samenwerking.

Organiseren kost tijd

Luchien Polling, voorzitter van dorpsbelangen Exloo, kan niet wachten tot de feestweek begint. Al een jaar lang is het dorp bezig met de organisatie van de festiviteiten. "Met een diverse groep mensen zorgen we ervoor dat alles tot in de puntjes geregeld wordt", zegt Polling.

Alle activiteiten die worden georganiseerd vallen onder meerdere besturen, maar Exloo heeft het als één groot bestuur opgepakt. "Zo heb je altijd mensen die ergens verstand van hebben. De een deed de vergunningsaanvragen, een ander de subsidies aanvragen, nog iemand hield zich bezig met veiligheid. Zo kom je een heel eind."

Het dorp leeft

"Op dit soort momenten merk je dat het dorp leeft", zegt Polling trots. Jong en oud komt samen om zich in te zetten voor het dorp. "We starten met een optocht van versierde wagens. Buurtverenigingen, straten, jeugdgroepen en lokale ondernemers dragen allemaal hun steentje bij."

Dit is een activiteit die één keer in de vijf jaar wordt georganiseerd in Exloo. Vaker moet dat ook niet, denkt Polling. "Op deze manier blijft het leuk. Anders wordt het een sleur en haken mensen af. We doen het al 100 jaar zo en het werkt nog steeds."

Het overkoepelende thema van de feestweek is dan ook '100'. Polling: "Alles draait natuurlijk om het honderdjarig jubileum van de plaatselijke school, dat geeft wat extra glans aan het feest."

Vrijwilligers

"Vele handen maken licht werk." Dat is waar Exloo goed in is, aan vrijwilligers geen gebrek. "En aan enthousiasme ook niet", voegt Polling daar aan toe.

Volgende week donderdag barst het feest los in het dorp. "Met een versierde wagen door het dorp, schapen scheren, feesten in de feesttent, een reünie op de basisschool en picknicken op het sportpark. Wat wil je nog meer?", lacht Polling.

De organisatie hoopt alleen nog op mooi weer. "De dinsdag erna mag het weer gaan regenen", grapt hij.

Door: Mirthe Zuhorn

Dit is een artikel van