Vrijwilligers pakken 'krottenwijk van Coevorden' aan

Grote opruimactie bij volkstuinencomplex Tuindorp in Coevorden Foto: RTV Drenthe / Wouter van Dijk

Vrijwilligers van de tuindersvereniging in Coevorden werken zich al sinds enkele weken in het zweet. Ze zijn gestart met de grote schoonmaak van het volkstuinencomplex in de wijk Tuindorp. "En dat was nodig ook, want het begon hier behoorlijk uit de hand te lopen."

Een grote bult aan sloopafval, planken, schuttingdelen, oude meubels en piepschuim. Dat is het resultaat van de opruimactie op een deel van het complex langs het spoor bij Tuindorp. "Hier op deze hoek stonden behoorlijk grote en vooral vervallen bouwwerken, die niet thuishoren bij volkstuintjes", zegt Jan-Willem Jansma, secretaris van de tuindersvereniging. "Plus honderden vierkante meters aan grindtegels. Die zijn inmiddels bijna allemaal weg, dankzij een oproep op Marktplaats voor gratis tegels." Nu ligt er netjes aangeharkte grond en komen de eerste sprietjes aan verbouwde groente zelfs al omhoog. "En zo gaan we de komende tijd het hele terrein aanpakken."

Tik op de vingers van de gemeente Coevorden

Dat moet ook wel, want eerder dit jaar kreeg de tuindersvereniging, die volgend jaar 45 jaar bestaat, een tik op de vingers van de gemeente Coevorden. In een brief verzocht de gemeente deze vereniging om handhavend op te treden, omdat steeds meer huurders van een plekje op het complex zich niet aan de huisregels hielden. Veel te grote schuurtjes, overkappingen en te hoge schuttingen werden er aangetroffen. Veel huurders zouden hun plekje op het complex niet gebruiken om er groente te kweken, maar om er tuinfeestjes te houden, waar omwonenden vervolgens weer last van hadden. Voor eind van het jaar zou die situatie aangepakt moeten zijn, zo stond in de brief aan de tuindersvereniging.

Grote opruimactie bij volkstuincomplex Tuindorp in Coevorden

Jansma: "Eerst schrokken we wel van die brief, omdat we niet direct wisten hoe we dit als vrijwilligers op zouden moeten pakken. Maar we begrepen ook wel waarom er iets moet gebeuren. Dit complex aan volkstuintjes ligt pal langs een drukke invalsweg van Coevorden (Hulsvoorderdijk, red.) waar veel toeristen langskomen, bijvoorbeeld met het toeristentreintje van vakantiepark De Huttenheugte. Dan is dit zooitje geen visitekaartje. Tuindorp, Puindorp, hoorde ik wel eens."

Niet alle huurders zijn blij met de opruimactie

Met die brief in de achterzak startten de leden van de vereniging het project om het complex op te knappen, in overleg met de ruim veertig huurders op het terrein. Bestuurslid Dennis Pals: "Veel mensen reageerden positief, vonden het fijn dat er eindelijk een keer wat verbetert. Maar er zijn ook huurders teleurgesteld opgestapt. Tientallen jaren is hier van alles gedoogd en nu kan het ineens niet meer, dat vinden sommigen lastig."

Inmiddels hebben zeven huurders hun lidmaatschap opgezegd. Pals: "Dat is jammer, maar uiteraard hopen we dat we binnenkort weer nieuwe huurders zullen vinden, op een mooi nieuw complex." In juni houdt de vereniging een bijeenkomst voor huurders en nieuwe geïnteresseerden.

Grote opruimactie bij volkstuinencomplex Tuindorp in Coevorden

Waar de gemeente eerder dit jaar waarschuwde, wordt nu de helpende hand uitgestoken, weet Jansma. "De gemeente ondersteunt ons met het afvoeren van het afval, door bijvoorbeeld gratis containers beschikbaar te stellen en groen afval op te halen. En ook belangrijk: we zijn gewezen op een fonds om subsidie aan te vragen, zodat we als vereniging op de langere termijn meer kunnen doen om het volkstuinencomplex te verbeteren. Hopen dat dat lukt."

De tuindersvereniging beheert naast het complex bij Tuindorp in Coevorden nog drie andere terreinen met volkstuinen, in en om de wijk Ballast. Ook daar valt volgens Jansma - in mindere mate - nog het een en ander op te ruimen en te verbeteren. "Het zou mooi zijn als we eind dit jaar het meeste hebben opgeruimd. Voor nu ligt de aandacht natuurlijk ook op tuinieren, want daar is het nu de tijd van het jaar voor."

Jan-Willem Jansma van Tuindersvereniging Coevorden

Dit is een artikel van