Gevarieerd programma 4 en 5 mei in Zuidoost-Drenthe

Het bevrijdingsfestival Drenthe. Foto: RTV Drenthe

Het bevrijdingsweekend staat voor de deur. Het is dit weekend 79 jaar geleden dat Nederland is bevrijd. Aanstaande zaterdag herdenkt het land de bevrijding en allen die gevallen zijn in de strijd voor vrijheid. Op zondag zal die vrijheid feestelijk gevierd worden. Ook in Zuidoost-Drenthe gebeurt dat op verschillende manieren.

In dit artikel vind je een kort overzicht van de activiteiten tijdens het bevrijdingsweekend.

4 mei

Op 4 mei krijg je in het Atlas Theater een voorproefje van de voorstelling Oorlogsverhalen uit Emmen e.o. die in 2025 ter ere van het 80-jarige jubilieum van de bevrijding zal worden getoond. Met een tiental acteurs is gestart met het maken van scènes die Bert Finke en Sis Hoek hebben opgetekend. De verhalen worden vanuit verschillende perspectieven belicht. De aanvang is 19.45 uur en na het stiltemoment om 20.00 uur start de voorstelling.

In de hele Zuidoosthoek zijn 4 mei plechtigheden. Zo ook in Coevorden. Daar zal wethouder Steven Stegen om 17.45 uur een krans leggen bij de oorlogsgraven. Om 19.00 begint in de Stadskerk de herdenking met muziek en gedichten, waarna rond 19.40 uur de stille tocht naar het Joods monument bij het synagoge-museum start.

Burgemeester Renze Bergsma van Coevorden is aanwezig bij het oorlogsmonument in Zweeloo. Om 19.45 uur start de herdenking met een krans- en bloemlegging door Bergsma. Na de twee minuten stilte geeft hij een toespraak.

ZO!34 is aanwezig bij de herdenkingsbijeenkomst in Nieuw-Dordrecht. Vanaf Zalencentrum Dord start om 19.50 uur een stille tocht naar het Royal Airforce (R.A.F.)-monument bij de algemene begraafplaats. Op de begraafplaats liggen 24 gesneuvelde Britse bemanningsleden.

5 mei

Een gevarieerde line-up met Antoon, Outsiders en Davey van der Sluis. Dat is wat je te wachten staat op het Bevrijdingsfestival op het Raadhuisplein in Emmen. Het evenement is gratis toegankelijk en begint om 14.00 uur.

Geen zin in feestgedruis? Dan is in Exloo het CDI, het internationale dressuurtoernooi bij het Hippisch Centrum. Meerdere kanshebbers voor de Olympische Spelen doen mee aan het toernooi, dus het is een must see voor iedere dressuurliefhebber.

Als je liever zelf de benen strekt, dan is de tweede editie van de 'Muur van Emmen' wellicht iets voor jou. Op en rondom de oude vuilnisbelt bij de Rondweg kun je meedoen aan een hardloopwedstrijd van 2,5, 5 of 10 kilometer. Voor de kleintjes onder ons is er de kidsrun van 1000 meter. Het evenement start om 09.00 uur en duurt tot een uur of 15.00. Deelname kost 13,50 euro. Kinderen tussen de 8 en 14 jaar kunnen gratis de kidsrun afleggen.