Wat is er allemaal te doen op Koningsdag?

Een van de vele vrijmarkten in onze provincie. Foto: Jan Geerlinks

Morgen staat heel Nederland in het teken van Koningsdag in Emmen. Voor het eerst in ruim 20 jaar doet de koninklijke familie de provincie aan voor het verjaardagsfeestje van de vorst. De gemeente Emmen verwacht dat zo'n 50 tot 60 duizend mensen een plek langs de koninklijke route in het centrum zullen zoeken. Is jou dat te druk, dan heb je geluk.

Koningsdag wordt nameljk niet alleen in het centrum van Emmen gevierd. In de hele Zuidoosthoek van Drenthe vind je alternatieven voor het groots opgezette spektakel in Emmen. Van Schoonebeek tot Oosterhesselen, overal vliegen de oranjebitters en -tompoucen voorbij. Om het jou een beetje makkelijker te maken, hebben wij hier een overzicht van activiteiten in de buitendorpen.

Markt

Kom bijvoorbeeld naar Erica. Daar is het dorpscentrum omgetoverd tot koningsmarkt. Van 10.00 tot 14.00 scoor je de mooiste prullaria.

Of reis af naar de vrijmarkt in Schoonoord aan de Stikkerstraat. Van 09.00 tot 12.00 dompel je je onder in allerlei spulletjes die een ander als 'rommel' verkoopt.

Rondwandeling

Een uur na het Koningsdagspektakel kun je in Borger op de klassieke tour. Daar is van 14.00 tot 15.00 een archeologische rondleiding bij het Hunebedcentrum.

Ook kan je een kijkje in de aspergekeuken van aspergeboerderij Sandur in Nieuw-Amsterdam krijgen. Tussen 10.00 en 17.00 uur kan je mee met de boer om zélf je eigen asperges te steken. Vooraf aanmelden is verplicht.

Koningskunst

Zin om naar binnen te gaan? Dan is de tentoonstelling 'Adios Españoles. Het beleg van Coevorden 1592' in het Stedelijk Museum Coevorden wellicht iets voor jou. Herbeleef de Nederlandse Opstand tegen de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog en waan je in de tijd van Maurits van Nassau.

Waan je je liever een ware prinses, dan kan dat bij TrouwCompleet in Nieuw-Schoonebeek. De hele dag kan je daar de mooiste trouwjurken passen, 'voor de fun'.

Bij ZO!34 hopen we je te hebben geïnspireerd met een van deze Koningsdaguitjes. Nog niet geheel overtuigd? Dan kan je altijd je wandelschoenen nog aantrekken. Het lijkt namelijk een mooie voorjaarsdag te worden met flink wat zonnige periodes.