Doek dreigt te vallen voor Emmer Nachtwacht

bestuursleden bij 'hun' Nachtwacht Foto:ZO!34 - Jari Leijssenaar

Het doek dreigt te vallen voor de Nachtwacht van Emmen in het Rensenpark. De Stichting Nachtwacht van Emmen, verantwoordelijk voor behoud en tentoonstellen van het schilderij, stopt per 1 januari volgend jaar. Nieuwe bestuursleden zijn niet te vinden en dus dreigt het doek in de voormalige Savannestal dakloos te worden.

40 schilders

De Nachtwacht, is een vier meter hoge en vijf meter brede replica van het beroemde werk van Rembrandt van Rijn uit de Gouden Eeuw. Ruim 40 amateurschilders hebben eraan gewerkt en zeker 50.000 mensen hebben het toe nu toe bekeken.

Gratis toegankelijk

Voorzitter Fokke Wester van de Stichting de Nachtwacht van Emmen is daarom op zoek naar een nieuwe plek voor de kunstwerken uit de Savannestal. In het ZO34-programma De Avond van… riep hij zijn plaatsgenoten op ruimte beschikbaar te stellen. "We vragen geen geld voor de schilderijen", aldus Wester. "Onze enige voorwaarde is dat de kunstwerken gratis toegankelijk blijven." Het bestuur had gehoopt het doek onder te kunnen brengen in de Grote Kerk. Gesprekken hierover liepen op niets uit.