Burgemeester Emmen draagt geen oranje keppeltje op Koningsdag

Eric van Oosterhout, burgemeester van Emmen, draagt geen keppeltje op Koningsdag Foto: RTV Drenthe / Rien Kort

Eric van Oosterhout, burgemeester van Emmen, draagt geen oranje keppeltje op Koningsdag. Hij geeft daarmee geen gehoor aan de oproep van acteur Huub Stapel en schrijfster Femmetje de Wind aan burgemeesters om dit te doen als actie tegen antisemitisme.

Van Oosterhout meldt "afstand te nemen van elke vorm van antisemitisme" en dat op 4 mei onder de aandacht te brengen in een speech.

Ook burgemeesters van de grote steden Jan van Zanen (Den Haag), Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) en Sharon Dijksma (Utrecht) dragen tijdens Koningsdag geen oranje keppeltje.

Statement

De vier burgemeesters die geen keppeltje dragen geven aan het statement van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) te volgen, en dat luidt als volgt: "Dit particuliere initiatief is gestoeld op goede bedoelingen om de Joodse gemeenschap een hart onder de riem te steken. Als burgemeesters verafschuwen wij elke vorm van antisemitisme en dragen wij dat - waar nodig - ook uit. Met of zonder keppeltje. Wij betwijfelen echter of het dragen van een oranje keppeltje door (mannelijke) burgemeesters op een nationale feestdag gepast is."

Dit is een artikel van