Expositie ‘Van Gogh voor iedereen’ in Van Gogh Huis Drenthe

Leerlingen van het Hondsrugcollege in Emmen, de Nieuwe Veste in Coevorden en de Nieuwe Veste in Hardenberg maakten de drie winnende werkstukken van het project 'Van Gogh voor iedereen'. Foto: Van Gogh Huis Drenthe

De tentoonstelling van de winnende werkstukken van het project 'Van Gogh voor iedereen' is geopend in het Van Gogh Huis Drenthe in Nieuw-Amsterdam/Veenoord. Leerlingen van verschillende technasia uit Drenthe hebben prototypen gemaakt van drie Drentse schilderijen van Van Gogh, zodat deze ook door blinden of slechtzienden beleefd kunnen worden. De drie winnende werken zijn geselecteerd door een jury en zijn nu te zien in het Van Gogh Huis Drenthe.

Henk Lukken, projectleider van Stichting Technasium, was vol enthousiasme toen hij zag hoe de leerlingen aan de slag gingen. De projectgroep, met onder andere Heily Stoel-Snater (voorzitter van het Van Gogh Huis Drenthe) en Henriëtte Herbschleb (directeur van Dutch Tech Zone), was onder de indruk van de creativiteit van de leerlingen. Met waardevolle input van ervaringsdeskundigen hebben de leerlingen zich goed kunnen inleven in het leven zonder of met beperkt zicht en de uitdagingen die dat met zich meebrengt, vooral als het gaat om het genieten van kunst.

Drie winnende werken

Vorig jaar werden door een deskundige jury drie winnende projecten gekozen, afkomstig van het Hondsrugcollege in Emmen, de Nieuwe Veste in Coevorden en de Nieuwe Veste in Hardenberg. Deze projecten werden gezien als het meest veelbelovend voor verdere ontwikkeling tot bruikbare kunstobjecten. Op het moment van de wedstrijd was het Van Gogh Huis Drenthe nog in verbouwing, waardoor de winnende werken niet direct konden worden tentoongesteld. Maar afgelopen vrijdag was het eindelijk zover. Samen met de maker van een van de winnende projecten opende wethouder van kunst en cultuur van de gemeente Emmen, Dewi Leal, de tentoonstelling.

Tekst gaat verder onder de foto.

Een van de drie winnende werkstukken. Foto: Van Gogh Huis Drenthe

‘De combinatie van techniek en kunst met een sociaal maatschappelijke opdracht blijkt voor de leerlingen inspirerend en leerzaam te zijn geweest. Het biedt ontzettend veel mogelijkheden voor samenwerking en nieuwe invalshoeken. Bovendien betrekken we jongeren op deze manier actief bij kunst en cultuur en verschillende doelgroepen.’ Een mooie win-win situatie volgens Heily Stoel-Snater.

Bezoekers kunnen de werken van de technasiumleerlingen zien en ervaren hoe kunst ook met andere zintuigen dan het zicht beleefd kan worden tot eind mei. Het Van Gogh Huis Drenthe is geopend van dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur.