Jan levert je historische streken: Koninklijke bezoeken aan Zuidoost-Drenthe

Koningin Wilhelmina (rechts) met haar man Prins Hendrik (links) en dochter Prinses Juliana in het midden. Foto via Jan Veenstra

Zo in aanloop naar het bezoek van de koning komende zaterdag, een iets andere column dan anders van Jan Veenstra. Want hoe vaak is de koninklijke familie eigenlijk in Zuidoost-Drenthe geweest sinds 1900? Columnist Jan Veenstra maakte een een overzicht van dienbezoeken.


4 juli 1907: Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik bezoeken de Zuidoosthoek van Drenthe. Ze worden enthousiast ontvangen en tonen interesse in de turfgraverij in Valthermond.

September 1914: Prins Hendrik bezoekt Emmen onofficieel tijdens een buitengewone algemene ledenvergadering van het Nederlandse Rode Kruis.

Mei 1917: Een enorme veenbrand treft de Zuidoosthoek, met 15 doden in Valthermond en veel schade. Het Koninklijk paar bezoekt de getroffen gebieden.

December 1921: Koningin Wilhelmina brengt een onverwacht bezoek aan het veengebied vanwege de aanhoudende nood daar.

1924: Grote feestelijkheden in Emmen en omliggende plaatsen ter gelegenheid van het bezoek van Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik.

Najaar 1927: Prins Hendrik bezoekt alleen Emmen.

28 augustus 1928: Koninklijk bezoek aan Drenthe, Als eerste wordt de Vakschool voor Meisjes in Coevorden bezocht, Vervolgens werd gereden naar de kartonfabriek in Coevorden. Via wijken in Coevorden, bezoekt men Dalen, vervolgens via Holsloot naar Nieuw Amsterdam wat indruk maakte als centrum van tuinbouw met een eerste tuinbouwschool.

29 augustus 1928: 's Morgens om negen uur vertrekt men van het station via Willemsoord, Zuid-Barge, Oranjedorp naar het buurthuis te Nieuw-Dordrecht. Bij de Nederlandse Hervormde kerk zal door het dochtertje van den burgemeester Bouma aan Prinses Juliana namens de schoolkinderen uit de gemeente Emmen een boeket worden aangeboden.

Lees hier meer: Jan levert je historische streken

Juli 1939: Prins Bernhard maakt een oriënterende reis door Drenthe. Prins Bernhard maakte tijdens zijn bezoek in een open auto een tocht door Emmen, waarbij hij werd vergezeld door de Commissaris der Koningin in Drenthe.

19 november 1945: Prinses Juliana bij bezoek kleuterschool in Emmen.

16 juli 1947: Koningin Wilhelmina bezoekt Emmen. Bij deze gelegenheid ontving de Koningin onder anderen ook de ouders van de marechaussee Harmannus Henderikus Bontjer uit Erica, die op wacht stond voor de woning der Koningin in Londen toen hij in 1944 ten gevolge van een bombardement om het leven kwam.

1 en 2 juni 1950: Koningin Juliana en Prins Bernhard bezoeken Drenthe. Het paar gebruikt op 2 juni in het Lyceum in Emmen de lunch. Voor de middag van tweede dag staan bezoeken op het aan de terreinen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij in Schoonebeek en Coevorden en aan Emmen.

18 november 1955: Koningin Juliana bezoekt Drenthe en maakt zij vervolgens een rondrit Emmermeer.

6 juli 1961: Koningin Juliana heeft in Drenthe een bezoek gebracht aan Emmen, waar zij o.a. een rondgang maakte door de AKU-fabrieken. De vervaardiging van kunstvezels is een van de hoofdproducten van het bedrijf

8 september 1972: Koningin Juliana ontvangt een ovatie in Coevorden.

19-21 september 1973: Prinses Beatrix en Prins Claus. Brengen een werkbezoek aan Drenthe, waaronder Emmen.

Juli 1975: Koningin Juliana tijdens de Drentse Rijwiel vierdaagse en riep toen zij wat angstig op de persfotografen inreed: „Uit de weg heren, voor uw eigen bestwil."

1 oktober 1976: Koningin Beatrix bezoekt Valthermond.

20 juni 1980: Koningin Beatrix en Prins Claus hebben hun tournee door Nederland voortgezet met een officieel bezoek aan Drenthe.

1985: Koningin Beatrix bezoekt het Biochron met daarin de beroemde Vlindertuin. in het Noorderdierenpark in Emmen.

1997: Koningin Beatrix bezoekt Zuidoost-Drenthe en bezoekt de gemeenten: Sleen, Oosterhesselen, Dalen, Coevorden, Schoonebeek en Emmen.

Oktober 1998: Koningin Beatrix, premier Wim Kok en minister Bram Peper komen poolshoogte nemen. Bij wateroverlast in Erica.

4 juni 2003: Koningin Beatrix opent turfkunstproject Peatpolis.nl Veenpark in Barger-Compascuum.

19 juni 2009: Koningin Beatrix bezoekt Dorpsgezichten in Coevorden en bezocht het beeldenproject 'Dorpsgezichten' dat tot stand kwam met medewerking van inwoners van Schoonoord, Wezuperbrug, Wezup, Zweeloo , Aalden, Meppen, Oosterhesselen en Gees

2 jun 2010: Hare Majesteit de Koningin opent zaterdagmiddag 12 juni in de gemeente Borger-Odoorn (Drenthe) de grootste radiotelescoop ter wereld: LOFAR.

17 februari 2015: Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezoeken de Veenkoloniën en gaat het koningspaar in gesprek over de windmolens die daar zijn gepland.

18 maart 2016: Onder grote belangstelling van genodigden en pers heeft Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander vanmiddag WILDLANDS Adventure Zoo Emmen
geopend.

27 april 2024: Koning Willem-Alexander viert zijn verjaardag in Emmen.


Afbeelding met Menselijk gezicht, persoon, glimlach, VoorhoofdAutomatisch gegenereerde beschrijving

Mystieke Verhalen van Zuidoost-Drenthe

Een Reis Door de Tijd. De geschiedenis van Zuidoost-Drenthe reikt ver terug in de tijd. Jan Veenstra uit Coevorden neemt je mee naar de oorsprong van deze regio, waar sporen van prehistorische nederzettingen en oude rituelen nog steeds voelbaar zijn. Van hunebedden tot grafheuvels, elke plek vertelt een verhaal dat weerspiegelt in de ziel van dit land. Elke woensdag lees je op zo34.nl een stukje uit de geschiedenis maar op zijn website vind je nog veel meer!