Noodverordening tijdens Koningsdag in Emmen

Het centrum van Emmen wordt op Koningsdag extra beveiligd. Foto: ZO!34/Mattis Janssen

Emmen is tijdens Koningsdag een extra beveiligd gebied. De gemeente heeft een noodverordening afgekondigd op 27 april tussen 06.00 en 17.00 uur.

Dat kondigde burgemeester Eric van Oosterhout vanmiddag aan tijdens het radioprogramma Cassata op RTV Drenthe. Volgens de burgemeester is dit de 'niet zo gek'. Het is tegenwoordig de standaardprocedure bij grote evenementen.

De noodverordening zorgt ervoor dat politieagenten meer bevoegdheden hebben dan anders. Zo mogen ze onder andere preventief fouilleren en soms is het mogelijk dat agenten preventief woningen mogen doorzoeken.

Loco-burgemeester

Omdat burgemeester Van Oosterhout zelf druk is met het rondleiden van de koninklijke familie door Emmen, zal de eerste loco-burgmeester de 'verantwoordelijk functionaris'. Dat is wethouder Raymond Wanders.

De gemeente is tijdens Koningsdag verdeeld in zogenaamde veiligheidsringen. De afgevaardigden van Het Koninklijk Huis bevinden zich tijdens het evenement in de binnenste ring. Die valt niet binnen de verantwoordelijkheid van de gemeente Emmen, maar is in handen van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging.

Welke veiligheidsmaatregelen verder zullen worden genomen, is niet bekend. Van Oosterhout: "We doen daar verder geen mededelingen over. Belangrijker is dat bezoekers zich veilig voelen. Kom naar Emmen, het wordt een geweldig feest."