Scholieren en Odd Fellows poetsen Stolpersteine

De scholieren aan de schoonmaak. Foto Gerard Huising

De 138 Stolpersteine in Emmen zien er weer fris en schoon uit. Ze werden onlangs schoongemaakt door leerlingen van OBS ’t Eenspan. Dit deden ze samen met leden van de Emmer Odd Fellow-verenigingen. De Odd Fellows is een wereldwijde organisatie waarvan de leden zich inzetten voor een betere samenleving.

Voor ze aan de schoonmaak begonnen kregen de scholieren van Klaas Hogenboezem uitleg over de achtergrond van de herdenkingsstenen. Hogenboezem is mede- initiatiefnemer van de Emmer Stolpersteine.

Synagoge

Stolpersteine zijn gedenkstenen voor de slachtoffers van het Nationaal Socialisme. Ze zijn te vinden voor woningen van de in de oorlog uit de gemeente Emmen gedeporteerde joden en de synagoge aan de Julianastraat. Op elke steen staat de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van overlijden van deze vermoorde Emmenaren. Dankzij de schoonmaakactie van de scholieren zijn de teksten op de stenen weer duidelijk leesbaar.

Vast onderdeel lesprogramma

Juf Karin de Bruijn van groep 8 van ’t Eenspan vindt het belangrijk dat de vervolging van onder meer joden in de Tweede Wereldoorlog aandacht op scholen krijgt. "Vast onderdeel van ons lesprogramma is een bezoek aan het kamp Westerbork. De samenwerking met de Emmer Odd Fellows heeft deze aandacht versterkt.”