Bewoners explosies Schoonoord slachtoffer van conflict in criminele circuit

Het huis na de explosies in maart. Foto: RTV Drenthe / Wouter van Dijk

De politie vermoedt toch dat de recente explosies bij een huis in Schoonoord het gevolg zijn van vergisaanslagen en de explosieven niet bedoeld waren voor de bewoners van de woning.

Na onderzoek naar de twee explosies in Schoonoord en één explosie in het Friese Easterein zijn er duidelijke aanwijzingen dat deze explosies verband houden met elkaar, en is er ook een verband gevonden met explosies in Nieuw-Vennep en Zwanenburg. Dat laat de politie Noord Nederland vandaag weten.

Conflict in criminele sfeer

Bij de explosies in Nieuw-Vennep en Zwanenburg lijkt er een conflict te zijn binnen het criminele circuit, gericht op één persoon binnen een familie. Onschuldige familieleden en derden zijn hiervan de dupe geworden. "Het doelwit waar het vermoedelijk om gaat, zit momenteel in het buitenland vast", aldus de politie.

De verdachten of opdrachtgevers van de explosies in Schoonoord en Easterein waren mogelijk in de veronderstelling dat de bewoners van die woningen tot dezelfde familie behoorden als in Nieuw-Vennep en Zwanenburg. Volgens de politie is dit niet het geval. De politie gaat er dan ook niet vanuit dat de explosies gericht waren op een andere woning in Schoonoord.

Vier verdachten

Voor de tweede explosie in Schoonoord zijn vier verdachten aangehouden, waaronder een 17-jarige man uit Rotterdam, twee vrouwen van 23 jaar uit Amsterdam en Barendrecht, en een 21-jarige man uit Rotterdam. De laatstgenoemde is voorgeleid aan de rechter-commissaris en blijft 14 dagen langer vastzitten. Het onderzoek naar de explosies wordt voortgezet.