Supportersvereniging Rood Wit luidt noodklok: 'Het houdt een keer op'

Stadion De Oude Meerdijk van FC Emmen kampt met lekkages en ander achterstallig onderhoud. Foto: ZO!34

FC Emmen supportersvereniging Rood Wit zit met haar handen in het haar. Doordat het stadion van de voetbalclub veel mankementen vertoont, lopen de onderhoudskosten flink uit de klauwen. Zo blijkt uit een brandbrief die voorzitter Erwin Bakker namens het verenigingsbestuur afgelopen maandag aan de gemeenteraad van Emmen stuurde.

Volgens Bakker wordt de situatie zo langzamerhand onhoudbaar. "Omdat wij als vereniging de horeca in beheer hebben, zijn wij verantwoordelijk voor de kiosken en het supportershome. FC Emmen en het stadionbeheer hebben niet genoeg geld om het onderhoud daarvan te betalen. Die kosten komen daarom voor onze rekening", zegt hij.

10.000 euro

Door problemen met de afwatering aan de achterzijde van het stadion sijpelt regenwater door kieren de tribunes in. Dat water komt terecht in het plafond van het supportershome. Niet alleen het supportershome kampt met lekkages, maar ook de kiosken. Deze zitten onder iedere tribune.

"We zijn nu al meer dan 10.000 euro kwijt aan die lekkages", vervolgt Bakker. "Omdat we de horeca in eigen beheer hebben, is dit nu nog te financieren, maar daar is het geld niet voor bedoeld. Als we elk jaar voor schade moeten opdraaien, houdt het voor ons ook op. Dan moeten we kiosken gaan sluiten."

Tekst gaat verder onder de foto.

Ondanks dat de reparatiekosten een flinke tol eisen van de supportersvereniging zijn ze voor Bakker niet de grootste doorn in het oog. "Het gaat mij vooral om de veiligheid van onze vrijwilligers. We kunnen het niet verantwoorden om hen het risico op uitglijden of ziekte te laten lopen."

Op dit moment heeft Rood Wit volgens Bakker net genoeg vrijwilligers om de horeca in het stadion te kunnen exploiteren. "Het liefst gooien we alle kiosken open, maar als er een aantal vrijwilligers door het onderhoud zouden stoppen, dan zitten we met een groot probleem", stelt hij.

Dit seizoen zullen wedstrijdbezoekers nog weinig merken van de onderhoudsproblemen in het stadion. "We kunnen het de laatste wedstrijden wel aan, maar er moet voor de winter wel echt iets gebeuren", aldus Bakker.

Nieuw stadion

Wat er volgens Bakker en zijn medebestuursleden dan moet gebeuren? "Een nieuw stadion natuurlijk", zegt hij met een knipoog. "Nee dat gaat natuurlijk niet zo snel lukken. We zien deze brief wel als een extra aanmoediging in dat proces, ook al moet ons huidige onderkomen nu wel echt worden opgeknapt."

Het bestuur van de supportersvereniging hoopt dat de brief in de week wordt gelegd op het Emmer gemeentehuis. "Verdere stappen wachten we nu dan ook even af. We hebben onze hoop gevestigd op burgemeester Van Oosterhout. Hij komt vaak even bij ons langs. We hebben het gevoel dat hij, ondanks dat hij voor Feyenoord is, wel een rood-wit hart heeft dat ook voor Emmen klopt", besluit hij.