Zonnebloemvrijwilligsters koninklijk onderscheiden

Twee koninklijke onderscheidingen, iets meer dan een week voor Koningsdag. Vanmiddag gebeurde het in Emmen. Reina Smit-Weerts uit Valthe werd door burgemeester Jan Seton van Borger-Odoorn in De Schepershof onderscheiden. Diny ten Hoor-Reurink kreeg haar lintje uit handen van Emmer burgemeester Eric van Oosterhout.

Smit-Weerts kreeg haar benoeming tot Lid in de Orde van Oranje Nassau voor haar rol bij de afdelingen Emmerhout-Emmerschans en Emmen-Angelso van Stichting de Zonnebloem. Ten Hoor-Reurink zet zich al 25 jaar in als vrijwilliger voor mensen met een lichamelijke beperking. Tussen 2014 en 2022 was ze voorzitter van de afdeling Emmerhout-Emmerschans.

'Zonnebloemvrijwilliger in hart en nieren'

Ten Hoor-Reurink gaat onder meer regelmatig op bezoek bij mensen, neemt ze mee naar een terrasje of gaat samen naar de winkel. Zo stelt zij diegenen met een llichamelijke beperking in staat om deel te nemen aan de samenleving, zo schrijft RTV Drenthe.

Smit-Weerts staat bekend om haar motto 'het leven is goed, als je blij en ongedwongen alles voor een ander doet'. Dit maakt haar een 'Zonnebloemvrijwilliger in hart en nieren', aldus de gemeente Borger-Odoorn. In haar werk is ze accuraat, nauwgezet, overal inzetbaar en dat alles met een goed luisterend oor.

Binnen de Zonnebloem vervult de onderscheiden inwoonster van Valthe verschillende functies. Zo bezoekt ze veel mensen thuis en in het ziekenhuis, regelt ze vervoer bij activiteiten, is ze mede-organisator van die activiteiten en neemt ze zitting in allerlei commissies.

18 uur

Als secretaresse van de afdeling Emmerhout-Emmerschans is Smit-Weerts het verlengstuk van haar Zonnebloemtak in de regiovergaderingen. "Maar bovenal", zegt de gemeente Borger-Odoorn, "is ze een luisterend oor voor de gasten én voor haar collega-vrijwilligers".

In totaal besteedt Smit-Weerts gemiddeld 18 uur per week aan de Zonnebloem, geheel vrijwillig. Voor deze tomoloze inzet, ontvangt ze haar koninklijke onderscheiding.