Zembla: bouw distributiecentrum Oranjedorp onterecht goedgekeurd, bodemschatten verloren

Voorbeeld van hoe het distributiecentrum eruit moet gaan zien in Oranjedorp. Foto: RTV Drenthe

De gemeente Emmen heeft onterecht de bouw van een groot distributiecentrum op het Bedrijvenpark A37 in Oranjedorp goedgekeurd. Dat ontdekte Zembla, het onderzoeksjournalistiekplatform van BNNVARA. Het terrein zou namelijk een unieke archeologische vindplaats zijn, maar omdat de bouw inmiddels al begonnen is, zijn de bodemschatten die daar in de grond zouden zitten verloren gegaan.

In mei-juni 2023 werd door een archeologisch onderzoeksbureau een vindplaats uit de steentijd gevonden aan de hand van een booronderzoek. Daan Raemaekers, hoogleraar Archeologie van de Rijksuniversiteit Groningen: "Ik ken er niet een in Nederland die hiermee vergelijkbaar is." Volgens hem gaat het om een unieke vindplaats vanwege de goede conservering en de grootte van het terrein.

Omwonenden waren tegen

Het distributiecentrum dat op het bedrijventerrein moet worden gebouwd, kwam eerder al veel in het nieuws omdat veel omwonenden de komst ervan niet zagen zitten. In oktober vorig jaar werd bekend dat de laatste tegenstanders uit de buurt hun strijd staakten. Die bezwaren kwamen vooral vanwege de omvang van het distributiecentrum, namelijk 60.000 vierkante meter groot en 15 meter hoog.

Lees ook: Oranjedorp boos over komst giga bedrijfspand bij dorpsrand: 'Kijken uit op Berlijnse muur'

Uit een Woo-verzoek (Wet Open Overheid) door buurtbewoners blijkt dat de gemeente Emmen en de vastgoedontwikkelaar onderling per mail hadden geregeld dat de archeologische vondst de bouw niet in de weg zou zitten. Al voordat het archeologische onderzoeksbureau haar onderzoek heeft afgerond, bevestigd een gemeentemedewerker dat ze de grond bouwrijp kunnen opleveren aan de ontwikkelaar.

Geen commentaar

Zembla heeft wethouder René van der Weide geen interview geven. Ook aannemer Goldbeck en vastgoedontwikkelaar Solidiam willen niet reageren en wijzen naar de gemeente. Wel heeft de gemeente schriftelijk gereageerd op het platform, daarin wordt onder meer vermeldt dat werd aangenomen dat het gebied al 'vanaf de jaren '80 was vergraven ten behoeve van veenwinning.'

Zembla maakte ook een podcast hierover, die luister je hier.