Jan levert je historische streken: Den Oever is misschien wel de oudste wijk van Emmen

Zo zag Den Oever er destijds uit. Foto via Jan Veenstra.

In het rustieke Den Oever, een van de oudste wijken van Emmen, weerklinkt de echo van eeuwenoude verhalen. De nederzetting ontstond op een hoge zandrug, een plek doordrenkt met geschiedenis en omgeven door natuurpracht. Het Bergermeer, ook wel bekend als Bargermeer, strekt zich uit aan de zuidkant van Emmen, omringd door het eeuwenoude Oeversebos, liefkozend Oevermans Bosje genoemd. Dit gebied, gelegen ten westen van het Seupiesveen op het Oosterveld, ademt een sfeer van tijdloze sereniteit, gelegen op zo'n 20 meter boven NAP.

Seupiesveen, een moeilijk toegankelijk veenlandschap, lag oorspronkelijk ten oosten van de strategische Heerendijk, die in 1688 werd aangelegd als een militaire barrière tegen het dreigende water uit Duitsland. Het veen, dat lang ongerept bleef, werd pas laat ontgonnen. De Heerendijk vormde een cruciale linie in de bescherming van het gebied en schiep de mogelijkheid voor menselijke nederzettingen.

Lees hier meer: Jan levert je historische streken

De geschiedenis van Den Oever gaat terug tot 1560, toen de eerste bewoners hun huizen op deze vruchtbare grond neerzetten. Gedurende bijna twee eeuwen behoorde het gebied toe aan de familie Ten Oever. Echter, in 1741 stuitte de familie op financiële tegenslagen en vertrok uit Den Oever. Een nieuwe fase begon met de intrede van de familie Oevermans, die het buurtschap tot 1935 bewoonde.

Het lot van Den Oever werd op dramatische wijze getekend door een grote brand in de zomer van 1846. Slechts één boerderij overleefde de vurige beproeving, en iets noordelijker werd een nieuwe buurtschap gesticht, bestaande uit vijf boerderijen. Deze gebeurtenissen markeerden een keerpunt in de geschiedenis van Den Oever, waardoor de structuur van de gemeenschap veranderde en nieuwe levens begonnen te bloeien.

Den Oever tegenwoordig

Vandaag de dag is Den Oever te vinden aan de schilderachtige Oevermansweg, een zijweg van de Rondweg naar Klazienaveen. Drie majestueuze woonboerderijen sieren het landschap, elk met zijn eigen verhaal en charme. Begraafplaats het Oeverse Bos, gelegen in dit historische gebied, eert degenen die hier hun laatste rustplaats hebben gevonden.

Den Oever, met zijn rijke geschiedenis en karakteristieke landschap, blijft een tijdloos symbool van verbondenheid met het verleden, een plek waar de echo's van vervlogen tijden nog steeds resoneren tussen de bomen van het Oeversebos en de eeuwenoude grond van Bergermeer.


Afbeelding met Menselijk gezicht, persoon, glimlach, VoorhoofdAutomatisch gegenereerde beschrijving

Mystieke Verhalen van Zuidoost-Drenthe

Een Reis Door de Tijd. De geschiedenis van Zuidoost-Drenthe reikt ver terug in de tijd. Jan Veenstra uit Coevorden neemt je mee naar de oorsprong van deze regio, waar sporen van prehistorische nederzettingen en oude rituelen nog steeds voelbaar zijn. Van hunebedden tot grafheuvels, elke plek vertelt een verhaal dat weerspiegelt in de ziel van dit land. Elke woensdag lees je op zo34.nl een stukje uit de geschiedenis maar op zijn website vind je nog veel meer!