Column Gewoon Speciaal: Rocky

Deze afbeelding is door AI van Freepik gecreerd.

Vroeg in de ochtend wandel ik met Rocky door het park. Het is nog schemerig, ik verzink in gedachten en in die mijmering schuilt de belofte van een nieuwe dag.

Ik denk aan hoe de kinderen straks weer op school komen.

Een dame komt me tegemoet, met een poedel. Al snel begint de poedel te grommen en te blaffen. Ze corrigeert hem, spreekt hem toe en trekt aan de riem. Maar hij blijft blaffen. Rocky reageert er niet op, snuffelt tussen de blaadjes en doet een plas.
De dame kijkt wat schuchter en ik zeg: "Angst en onzekerheid hè. Uw hond zit aan de riem en kan geen kant op. Ik herken het wel. Had mijn hond ook toen hij jonger was en wat nare ervaringen had gehad. Het is een verdedigingsmechanisme."
"Wat fijn dat u dat zegt," zegt ze, "want de meeste mensen zeggen tegen mij 'wat een rothond, voed hem eens beter op, ga ermee op cursus', en daarom loop ik hier ook zo vroeg."
Ik zie emotie in haar gezicht en ze zegt:
"Uw hond is lekker rustig."
"Hij zit op social media," zeg ik.
Ze kijkt vragend en ik zeg: "Hij leest berichtjes die door andere honden zijn geplaatst. En daar plaatst hij een reactie op."
Ze moet glimlachen.
En terwijl we zo staan te kletsen, komen de honden nader tot elkaar en begroeten elkaar. De poedel is inmiddels rustig.
"U heeft een lief hondje," zeg ik en we gaan ieder onze eigen weg.

De zinsnede 'de meeste mensen' blijft even bij me hangen en onwillekeurig gaan m'n gedachten naar de ouders van leerlingen met gedragsproblemen en hoe zij zich moeten voelen tijdens het boodschappen doen. De blikken van mensen, de oordelen en misschien wel de uitspraken over gedrag en opvoeding.

Een oordeel ontstaat als vanzelf, in je brein, maar besef dan ook dat je oordeel meer over jezelf zegt dan over de ander. Een oordeel vraagt dus om zelfreflectie, in plaats van dat je het bij de ander neerlegt.

Heb compassie met je medemens.


Bart Heeling is leerkracht op De Aventurijn Renn4, een school voor speciaal onderwijs in Emmen. Hij geeft les aan kinderen met ernstige gedragsproblemen en/ of psychiatrische problematiek. Volgens Bart hebben mensen vaak nog een verkeerd beeld van het speciaal onderwijs. Hij deelt daarom zijn belevenissen in de column 'Gewoon Speciaal' en op LinkedIn. Eerder verscheen zijn bundel 'Gewoon Speciaal'. Je leest meer over Bart op zijn website.

Zijn andere columns lees je hier.