Hart van binnenstad Coevorden kan op de schop

Het markt-havengebied in de binnenstad van Coevorden Foto: RTV Drenthe / Wouter van Dijk

Het markt- en havengebied in het hart van de binnenstad van Coevorden kan op de schop. Een ruime raadsmeerderheid gaf groen licht voor dit miljoenenplan (5,7 miljoen), al ging dat niet zonder slag of stoot. Vooral parkeren blijft een heikel punt, maar ook de invulling van de nieuwe markthal riep nog vragen op, meldt RTV Drenthe.

De bedoeling is dat het terrein globaal tussen het gemeentehuis en het Stedelijk Museum in Coevorden een nieuwe look krijgt. Nu nog wordt dit gebied gedomineerd door geparkeerd blik, maar straks moet er een groene huiskamer ontstaan, met veel ruimte om te wandelen en te recreëren. Maar minder ruimte om te parkeren.

Ondernemers vrezen omzetverlies

Dat laatste riep de afgelopen weken al de nodige wrevel op bij ondernemers, die omzetverlies vrezen als er minder parkeerplaatsen op de Markt overblijven. Nu zijn er op dit plein 93 parkeerplekken, in het nieuwe plan blijven daar 19 van over.

Wethouder Erik Holties zegde eerder al wel toe dat, mocht na een jaar blijken dat dat er toch echt niet genoeg zijn, hij het aantal alsnog zou kunnen opschroeven naar 38 plekken. De wethouder herhaalde zijn eerdere boodschap dat er in totaal ruim voldoende parkeerplekken in en om de binnenstad overblijven, mede door aanleg van het nieuwe terrein Duivelshoek aan de Oostersingel.

Pijnpunt

Parkeren bleek gisteravond vooral een pijnpunt voor CDA en VVD. Zij dienden daarom een wijzigingsvoorstel in om die gang van zaken om te draaien: meteen 38 plekken aanleggen en mocht dat na een jaar toch niet nodig zijn, dan terug naar 19 stuks. Dat voorstel kon alleen op steun van eenmansfractie PPC rekenen en haalde geen meerderheid.

Wel kregen de raadsleden toezeggingen van de wethouder om voorafgaand aan het plan onder meer te kijken naar de 'routing' voor automobilisten die op zoek zijn naar een plekje, uitbreidingsmogelijkheden voor de blauwe zone voor kortparkeren en het vriendelijker maken van de steile oprit naar parkeerdek Het Gansehof.

Tekst gaat verder na de foto:

Het huidige parkeerterrein in het Markt-HavengebiedHet huidige parkeerterrein in het Markt-Havengebied. Foto: RTV Drenthe / Wouter van Dijk

Dan de markthal, nog een discussiepunt in de raad. Die toekomstige overkapping, midden in het markt-havengebied, zit nu nog niet in het plan, maar de plek is al wel ingetekend. Een globale tekening is namelijk al wel gedeeld, plus een kostenraming van 1,6 miljoen. "Dat vind ik wel een dure 'roomdivider'", stelde Sandra Katerberg (CDA).

Ook BBC2014 toonde zich kritisch en speelde zelfs met de gedachte om het hele markthal-idee uit het voorstel te schrappen. "Het geld dat we daarmee uitsparen, kunnen we dan inzetten voor nieuwe uitdagingen in het buitengebied", stelde Theo Vinke. Die opmerking schoot vervolgens bij de VVD in het verkeerde keelgat. Floris Vulto: "We hebben recent nog 20 miljoen afgetikt voor nieuwe ontwikkelingen in Schoonoord en dan gaan we nu vraagtekens zetten bij deze markthal?"

Ook Jerry Stoker (PAC) reageerde verbaasd: "Het lijkt wel of hier kunstmatig een soort verschil tussen stad en platteland in stand wordt gehouden." Holties kon de kou uit de lucht halen en het markthalplan binnenboord houden met een toezegging: de komende tijd worden verschillende varianten van deze overkapping uitgewerkt, in verschillende - goedkopere - prijscategorieën. "En de raad heeft daarin het laatste woord", aldus Holties.

Groen en aantrekkelijk parkgebied

Daarmee is de weg nu geplaveid voor de gemeente om aan de slag te gaan met het markt-havenproject, onderdeel van een groter plan (Kasteelpark) om de binnenstad van Coevorden groener en aantrekkelijker te maken. Het nieuwe gebied moet aansluiten op de recente herinrichting van de Weeshuisweide, aan de andere kant van het gemeentehuis.

Uiteindelijk stemden alleen VVD en PPC tegen het ongewijzigde raadsvoorstel. De VVD herhaalde haar grieven als het gaat om het onderdeel 'haven'. De partij pleitte er eerder al voor om de haven te verlengen, in plaats van de nu geplande betonnen waterbak. "We moeten die historische erfenis van de oude haven koesteren, maar in plaats daarvan kiest Coevorden voor een poedelbadje, een historische misstap", stelde Irma Talens. Holties, in reactie daarop: "We kiezen duidelijk voor een vriendelijke huiskamer met recreatie. In plaats van extra ruimte voor twee bootjes."

Door: Wouter van Dijk

Ontwerp van het nieuwe Markt-Havengebied in de binnenstad van CoevordenOntwerp van het nieuwe Markt-Havengebied in de binnenstad van Coevorden. Foto: Gemeente Coevorden

Dit is een artikel van