'Renovatie 't Geveltje was een enorme klus'

Het historische pand 't Geveltje, aan de Friesestraat in Coevorden Foto: RTV Drenthe / Wouter van Dijk

Ruim acht maanden nam de grootscheepse renovatie van het historische pand van eetcafé 't Geveltje in Coevorden in beslag. Inmiddels worden de laatste werkzaamheden uitgevoerd, zodat het pand aan de Friesestraat eind april weer in oude stijl opgeleverd kan worden. Of er net als eerder een eetcafé of een andere vorm van horeca in komt, is nog niet zeker.

Dat meldt projectleider Jeroen Hoekstra aan RTV Drenthe. "De renovatie van dit pand was een behoorlijke klus, vooral omdat balken in oude staat hersteld moesten worden."

Het gebouw dateert van de zeventiende eeuw en staat te boek als Rijksmonument. In juni 2020 brak er brand uit, waarbij de kroegeigenaar om het leven kwam. De politie meldde destijds dat het om brandstichting ging. De brand zorgde voor veel schade aan het gebouw.

Afgelopen zomer startte het renovatiewerk van het karakteristieke pand met de trapgevels. "Voordat we daarmee konden starten, moest er nog veel gebeuren", weet Hoekstra. "Denk aan verzekeringswerk, de vergunningaanvraag, tekenwerk en bouwhistorisch onderzoek. Dat heeft behoorlijk wat tijd gekost."

Commerciële ruimte en appartementen

Of er in het pand weer een eetcafé terugkeert, is op dit moment nog niet zeker. "In ieder geval realiseren we op de begane grond een nog nader in te vullen commerciële ruimte, geschikt voor ofwel horeca of dienstverlening. Daarboven zijn twee appartementen te vinden, die interessant zijn voor starters." Die appartementen komen binnenkort in de verhuur.

Stadsgravure

Na de oplevering van het pand, wil de gemeente Coevorden in het straatwerk vóór 't Geveltje nog een stadsgravure plaatsen: een grote stenen plaat met daarop een historische afbeelding.

Op verschillende plekken in het centrum komen meer van dit soort gravures. Die gravures zijn onderdeel van een groter plan om de historie van de stad meer zichtbaar te maken.

Door: Wouter van Dijk

Dit is een artikel van