Vandaag was er een perspresentatie aan de Bentheimerstraat in Coevorden. Vroeger stond daar de Bentheimerpoort, die een belangrijke rol speelt in de geschiedenis van de vestingstad. Momenteel wordt er hard gewerkt om dit stukje van de Coevordense geschiedenis zichtbaar te maken.
Bij archeologisch onderzoek werden fundaties van de Bentheimerpoort ontdekt. Het plan om luxe appartementen te bouwen op deze plek werd aangepast, zodat de restanten van de Bentheimerpoort zichtbaar blijven voor publiek.
De Bentheimerpoort in Coevorden
Coevorden had een belangrijke ligging, waardoor er veel oorlog en strijd is gevoerd in voorgaande jaren. Via Coevorden, het enige begaanbare gebied tussen het vele moeras, kon men Groningen bereiken. Het was de toegangspoort naar het Noorden. De stad werd daarom al sinds de middeleeuwen goed beveiligd door een kasteel, stadsmuren en maar liefst 3 poorten: de Friese Poort, de Drentse Poort en de Bentheimerpoort.
De Bentheimerpoort is rond 1620 gebouwd en was qua ligging het belangrijkst. De poorten waren de plekken waar soldaten de wacht hielden en controleerden wie de stad wilde verlaten of wilde betreden. Op die manier kon ongewenst bezoek buiten de stad blijven.
Toen de vesting Coevorden werd opgeheven in 1850, besloot men 20 jaar later de poort te slopen.
Tekst gaat verder na foto.
Schilderij met daarop de Bentheimerpoort in Coevorden. Foto: collectie Stedelijk Museum Coevorden/Ger Kleis
Samen bouwen aan historie
De gemeente Coevorden heeft samengewerkt met meerdere partijen om het ontwerp van de Bentheimerpoort te kunnen realiseren, onder wie Caspar Conijn en Erik Olde Hanhof (Bureau Caspar Conijn), Yvonne Luken en Justus Verbrugge (Kloosterboer Decor), Henk Mepschen (gemeentearchivaris), Marieke Meijerink en John de Vegt (afdeling cultuurbeleid), Erik Holties (wethouder) en projectleider Roelof Snijders (gemeente Coevorden).
Het is niet de eerste keer dat Bureau Caspar Conijn een klus heeft in Coevorden. Dit bureau maakte ook ontwerpen voor de tentoonstelling van Stedelijk Museum Coevorden en panelen in de stad.
Presentatie met verhalen
Henk Mepschen, gemeentearchivaris bij de gemeente Coevorden, is maar wat blij met het stukje geschiedenis dat nu zichtbaar is. ‘Daar krijg ik gewoon een kick van', zegt hij over de presentatie aan de Bentheimerstraat.
Er is niet alleen aan het presenteren van objecten gedacht, maar ook de verhalen van de vestingstad die zich afspeelt rondom de Bentheimer poort worden zichtbaar. Zo zijn enkele bijzondere verhalen te lezen naast de presentatieruimtes.
Caspar Conijn noemt de presentatie ook wel ‘een metafoor voor de stad’. ‘Coevorden is een stad van strijd, er zijn vele jaren oorlog en geweld geweest. De objecten die gepresenteerd zijn en de manier waarop, doen ons denken aan het roerige verleden van de stad’.
Boven beide vitrines komen nog vier muurpanele te hangen. En dat zijn geen simpele panelen volgens ontwerper Erik Olde Hanhof. ‘Het is een referentie naar verhalen die zich afspelen rondom de Bentheimerpoort. Zo is er een verhaal over een wild zwijn, dat ooit de stad kon binnendringen via de Bentheimerpoort. Onderdelen van enkele bijzondere verhalen hebben we vertaald naar deze muurpanelen’. De teksten, te zien in de vitrines, zijn geschreven door Anneke van Huisseling.
Tekst gaat verder na foto.
Slot van de Bentheimerpoort in Stedelijk Museum Coevorden. Foto: ZO!34
Rond een uur of tien in de avond ging de poort op slot. Het was dan bijna niet meer mogelijk om de stad binnen te komen, alleen door gecontroleerd te worden en via een klein luikje in de poort te kruipen.
Kosten
De kosten voor het zichtbaar maken van de historie/Bentheimerpoort zijn 1 miljoen euro. Met een bijdrage van de Provincie Drenthe werd het mogelijk het plan te realiseren.
Eindpresentatie rond 12 juni
De presentatie voor het publiek vindt plaats nadat de werkzaamheden bij de Bentheimerstraat tussen de Bentheimerbrug en de Oostersingel/Soorthavenstraat zijn afgerond. Zo komt er bijvoorbeeld een nieuwe bestrating, waardoor dit deel van de Bentheimerstraat is afgesloten van begin april tot medio mei. Naar verwachting zullen de werkzaamheden rond 12 juni zijn afgerond.
De werkzaamheden zijn in volle gang. Er wordt nog verlichting aangebracht en onder de objecten zijn de restanten van de Bentheimerpoort te zien. Foto: ZO!34