Bijna 200 mensen te veel in aanmeldcentrum Ter Apel

Het aanmeldcentrum in Ter Apel Foto: ANP

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben vannacht bijna tweehonderd mensen meer overnacht dan het toegestane maximum van 2.000 mensen. Volgens de telling van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) sliepen er 2.197 asielzoekers. Het is de vierde nacht op rij dat het maximumaantal is overschreden.

Bij de nachtopvang in 2e Exloërmond, waar tweehonderd bedden staan, hebben 122 mensen geslapen, meldt RTV Drenthe. Meer mensen naar die uitvalsplek twaalf kilometer verderop brengen, zou een boete van 15.000 euro aan de gemeente Westerwolde met die aantallen niet kunnen voorkomen. "Dan moeten weer mensen de bus in, uitladen en een bed zoeken", aldus de woordvoerder.

Biddinghuizen 'bewonersleeg'

Het aantal overnachters in Ter Apel loopt de laatste nachten op. In het weekend waren er eerst twee, vervolgens 21 en van zondag op maandag 42 mensen te veel. Dat het aantal nu met bijna tweehonderd is overschreden, komt doordat de tijdelijke opvang op het evenemententerrein in Biddinghuizen "bewonersleeg" moet zijn, aldus een woordvoerster.

"Dus de vrijgekomen plekken in het land die eerst voor mensen uit Ter Apel waren, zijn nu voor mensen uit Biddinghuizen." De locatie op het terrein van Walibi, met 1.400 plekken, moet eind deze week leeg zijn. "Het is de eeuwenoude zelfde boodschap: we hebben meer opvangplekken nodig", besluit een COA-woordvoerder.

Dit is een artikel van