"Gemeente heeft geen schuld aan sluiting stadsboerderij"

Het buitenverblijf van de dieren van de voormalige stadsboerderij in het Rensenpark. Foto: ZO!34/Wiebe Veenstra

De gemeente Emmen blijft hopen op een gezonde stadsboerderij in het Rensenpark, ook al is de stichting Akka's Stadsboerderij er eerder deze maand mee gestopt. De gemeente vindt niet dat het haar schuld is dat de stichting gestopt is. Wethouder René van der Weide zegt dat de gemeente de afgelopen jaren verschillende dingen heeft gedaan om de exploitanten van de Stadsboerderij te helpen.

Donderdagavond wilden de VVD, D66 en PvdA opheldering van de wethouder over waarom de kinderboerderij gesloten is. De stichting had vorig jaar al gezegd dat ze financiële problemen hadden. De kosten voor huur, voer en dierenarts waren te hoog. Ook hebben ze minder geld verdiend sinds de coronacrisis, bijvoorbeeld doordat er minder donaties binnenkwamen.

Vorig jaar begon het bestuur van de stichting samen met de gemeente te praten over mogelijke oplossingen. Patrick de Jonge van de VVD vindt het jammer dat de boerderij gesloten is. "We hebben vaker aangegeven dat er reuring moet zijn in het park. De Stadsboerderij zorgde daarvoor." In een park waar zeven miljoen euro in gestoken wordt kon er toch wel iets af voor de stadsboerderij, vroeg De Jonge zich af.

Wethouder Van der Weide vindt het persoonlijk jammer dat de boerderij dicht is: "Alle varianten zijn de revue gepasseerd. Er is veel gepraat en er is veel tijd ingestoken. Uiteindelijk heeft de stichting geen nieuw plan neergelegd." Uiteindelijk besloot Akka's Stadsboerderij er helemaal mee op te houden. "Erg jammer", aldus Van der Weide.

De gemeente gaat nu nadenken over wat ze met het pand moeten doen. Ze willen het niet slopen, maar het is moeilijk om een nieuwe partij te vinden die de boerderij wil runnen. Akka's Stadsboerderij is al de tweede partij die het niet redt. In 2017 had de vorige beheerder, zorggroep De Hooimijt, ook al financiële problemen met de boerderij. Vooral dierenartskosten en personeelskosten waren toen duur.