Column Schuurpapiertje: De bedrijfs-maestro

Soms schurend, soms poetsend, soms uitdagend, soms zelfs lief. Over alles, over niets, waargebeurd of zwaar fictief. Veel leesplezier met je wekelijkse dosis schuurpapier!

We proberen allemaal om de beste versie van onszelf te zijn. We doen allemaal ons best. Voor sommige mensen is het een manier van leven, voor anderen is het een manier van overleven. Wat voor de één het maximale is, is voor een ander slechts een trede op de trap van succes. En wat voor de één al een groot succes is, is voor de ander enkel motivatie om nog verder te gaan. Maar zelfs al word je niet de beste in wat je doet, dan kun je nog wel de beste versie van jezelf zijn. En misschien nog belangrijker: uniek zijn.

Er zijn maar heel weinig mensen die de naam Dennis Bergkamp zullen noemen wanneer je ze vraagt naar de beste voetballer aller tijden. Maar als je gaat vragen welke voetballer het mooiste was om te zien voetballen, zullen er vast heel wat meer mensen Dennis Bergkamp noemen. Dennis Bergkamp bracht schoonheid naar het voetbalveld. Dennis Bergkamp bracht een onbekend soort ballet naar het veld. Een gouden “first touch”, en een fijnbesnaardheid die zijn weerga niet kende. Dennis Bergkamp scoorde niet aan de lopende band, heeft geen geweldig indrukwekkende statistieken zoals Messi en Ronaldo, en was geen loopwonder. Niets van dit alles. Maar Dennis Bergkamp belichaamde de schoonheid van het spel. En op zijn eigen manier was hij de beste aller tijden. Niemand kwam in de buurt. Luc Nilis misschien. Heel misschien.

Zo kun je zelf ook proberen, wanneer je weet dat je ergens nooit de beste in zal kunnen zijn, tóch een manier te vinden om op jouw eigen manier alsnog op te vallen of uit te blinken in wat het dan ook maar is. Wanneer je merkt dat je geen Messi of Ronaldo kunt zijn op je werk (of bij je sportclub, of thuis in de keuken of wat dan ook), probeer dan eens te kijken of je misschien wél de Dennis Bergkamp van je werk kunt zijn. Misschien niet de beste, maar wel degene met de mooiste manier van werken. Niet degene waarvan de statistieken waanzinnig zijn, maar degene van wie het hart van je werkgever en je collega’s sneller gaat kloppen. Degene die betrouwbaar en degelijk is, die altijd beleefd is, altijd op tijd komt, degene die vriendelijk en behulpzaam is. Ik wens elk bedrijf een Dennis Bergkamp toe.

Als je een team zou moeten samenstellen op basis van karakters in plaats van statistieken, zou je een heel ander elftal krijgen. Statistieken zeggen niet alles; je bent in elk team ook bepaalde karaktereigenschappen nodig die zich niet laten vangen in cijfertjes en statistieken. Dat geldt zowel op het voetbalveld als op de werkvloer. Zonder een natuurlijke leider zoals Jaap Stam of Carles Puyol functioneert een team direct al een stuk minder. En voor een beetje extra pit, een aanjager, ben je een type Gennaro Gattuso of Edgar Davids nodig. Een bijna onzichtbare motor die beheerst en rustig de lijnen uitzet en het werk verdeeld: Toni Kroos. En natuurlijk een maestro die op geheel eigen wijze de rest van het team boven zichzelf uit laat stijgen, zoals onze eigen Dennis Bergkamp. Met dit soort karakters in je ploeg gaat zelfs een mindere speler/collega boven zichzelf uitstijgen. Dus, werkgevers van Nederland; kijk eens verder dan statistieken, certificaten, diploma’s en cijfertjes, en ga ook eens op zoek naar karakters. Bouw je eigen Dream Team, en laat je bedrijf boven zichzelf uitstijgen. ( mijn contactgegevens zijn bekend bij de redactie )