Omwonenden brand de Krim nog niet naar huis, brandweer druk met nablussen

Mensen die in de omgeving van de brandende droogbloemenhandel in De Krim wonen, moeten vandaag nog steeds de ramen en deuren dichthouden. Dat adviseert de Veiligheidsregio IJsselland. De brandweer heeft nog vele uren nodig om de laatste brandhaarden te blussen.

Gistermiddag brak rond drie uur brand uit bij de droogbloemenhandel. De brandweer schaalde snel op, omdat een grote brand dreigde. Hoewel het pand vol rook stond, konden brandweerlieden in eerste instantie niets doen. "Uit dossiers bleek dat dat de constructie van het pand misschien niet helemaal in orde was. Omdat de risico's te groot waren, zijn er geen brandweerlieden naar binnen gegaan", blikt woordvoerder Diane Inkelaar terug bij RTV Drenthe. "We konden alleen kijken hoe de brand zich ontwikkelde. Om kwart over zes sloegen de vlammen uit het gebouw en zijn we begonnen met blussen."

Kinderen vrij

De hele nacht is de brandweer bezig geweest met nablussen en daar gaan ze vandaag mee verder. "Er is nog steeds een blusauto aanwezig en twee kranen slopen het gebouw. Op deze manier kunnen we bij de laatste brandhaarden komen, die diep zitten weggestopt in het gebouw. Hier zit aardig wat werk in, want het is een groot pand", weet de woordvoerder.

Inwoners van De Krim en omgeving moeten door de laatste bluswerkzaamheden vandaag nog steeds met rookwolken en stank rekening houden. De vijftien omwonenden die gisteren hun woning moesten verlaten, kunnen nog niet terug. De brandweer gaat eerst metingen naar koolmonoxide doen. Pas als de waarden veilig zijn kunnen zij terugkeren. Leerlingen van basisschool De Bron hebben vandaag een vrije dag. De brandlucht in de school is te sterk.