Zoet koningspaar: Bakkerij maakt Wimpie en Maxi-gebakjes

Bij Danny en de Harries werden de speciale gebakjes alvast getoond en geproefd. Foto: ZO!34/Jari Leijssenaar

Bij Bakkerij van Veenen in Emmermeer worden de voorbereidingen voor Koningsdag al volop getroffen. Mariska, een van de medewerkers van de bakkerij, vertelt enthousiast over de speciale lekkernijen die ze hebben gemaakt voor deze gelegenheid.

"Ja, we zijn helemaal klaar voor Koningsdag!", begint Mariska tijdens het radioprogramma De Avond Van gisteravond. "We hebben hier twee speciale gebakjes: de Maxi en de Wimpie." Het idee voor deze speciale traktaties kwam van Jan Bult, de eigenaar van de bakkerij, en zijn vrouw Bianca.

Wimpies en Maxi's

"De Wimpies zijn roomboterkoekjes met spijs en sinaasappelsmaak, versierd met oranje snippers. En daarop staat de foto van onze koning." Ze wijst naar de bakjes die voor haar liggen, met de afbeeldingen van koning Willem-Alexander erop.

"En dan hebben we nog de Maxi's. Dat zijn cakegebakjes met slagroom, gele room en een laagje oranje chocolade met sinaasappelsmaak." Ook hierop staat een foto, maar dan van koningin Maxima. "Alles is eetbaar, omdat de foto's zijn afgedrukt op eetbaar papier."

Speciale eierkoeken

Naast deze speciale lekkernijen bieden ze ook hun beroemde eierkoeken aan, die alom bekend zijn in de regio. "We hebben zelfs een prijs gewonnen voor onze eierkoeken," voegt Mariska eraan toe. "Voor Koningsdag hebben we ze extra feestelijk gemaakt met slagroom en een laagje oranje poeder."

Aanbieden aan de Koning?

Het allermooiste is natuurlijk als de gebakjes ook door hun naamgevers, het koninklijk paar geproefd zouden kunnen worden. "Ja dat is leuk!", reageert Mariska enthousiast, "maar ik denk niet dat ik ertussen kom. Ik gooi het gewoon bij ze door de brievenbus!"

Hoewel de lekkernijen al door de presentatoren geproefd konden worden, was dit een letterlijk voorproefje. De gebakjes zullen beschikbaar zijn in de week voor Koningsdag, maar Mariska raadt aan om van tevoren te bestellen vanwege de verwachte drukte. "We hebben altijd veel aanloop, dus een belletje vooraf zorgt ervoor dat je zeker bent van je Maxi's of Wimpies," legt ze uit.