Economische impuls Coevorden door trein naar Duitsland

Het station in Coevorden. foto: RTV Drenthe Wouter van Dijk

De langverwachte nieuwe treinverbinding naar Bad Bentheim wordt werkelijkheid. Henk Mulder, de leider van BBC2014 en de grootste partij in de gemeenteraad, juicht het toe: "Goed nieuws voor Coevorden!"

Gistermiddag kwam het positieve bericht dat de provincie Drenthe en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat 27,8 miljoen euro investeren in dit project. Dit brengt de uitvoering van het treinplan, dat al sinds 2011 in de maak is, aanzienlijk dichterbij. Verwacht wordt dat de trein eind 2026 gaat rijden. Het doel is uiteindelijk een directe verbinding van Emmen naar Rheine, via Coevorden, Emlichheim, Neuenhaus, Nordhorn en Bad Bentheim. Deze nieuwe route vergemakkelijkt ook reizen van Nederland naar Berlijn.

"Voor Coevorden betekent dit een flinke economische boost, aldus Mulder. "De directe verbinding met Duitsland is niet alleen leuk voor toeristen, maar vooral interessant voor ondernemers. Het versterkt de samenwerking tussen Duitse en Nederlandse bedrijven, en maakt het voor personeel eenvoudiger om over de grens te kijken."

tekst gaat verder onder de foto.

Traject Coevorden Bad-Bentheim met aansluitingen verder Duitsland in.

De treinverbinding past volgens Mulder goed bij de groeiende samenwerking tussen Coevorden en Duitsland. Een voorbeeld hiervan is het bedrijventerrein Europark, dat al 25 jaar bestaat en zich uitstrekt over twee landen. De middenstand in Coevorden zoekt ook actief contact met Duitsers, zoals blijkt uit de 'Duitse dag' vorig jaar, die naar verwachting herhaald wordt.

Om de treinverbinding te realiseren, moeten er aanpassingen aan het spoor plaatsvinden, inclusief een extra perron in Coevorden. Mulder is optimistisch over de technische haalbaarheid, aangezien hier al eerder rekening mee is gehouden. Voor het volledige project is ongeveer 65 miljoen euro nodig. De gemeenteraad van Coevorden moet nog instemmen met een bijdrage van 1 miljoen euro. Aan de Duitse kant wordt een bijdrage van 37 miljoen euro verwacht, waarover binnenkort een besluit wordt genomen.