Fris het nieuwe jaar in bij de Kibbelkoele

Nieuwjaarsduik bij het Paviljoen in Schoonhoven. Foto: RTV Drenthe / Kim Stellingwerf

Wie het nieuwe jaar fris wil beginnen kan 1 januari terecht bij de Kibbelkoele. Daar wordt ook dit jaar weer de traditionele Nieuwjaarsduik georganiseerd. Om 11.11 uur zullen de deelnemers het ijskoude water in rennen om het oude jaar van zich af te spoelen.

De duik wordt georganiseerd door een drietal bedrijven, die op vrijdag- en zondagochtend ook het zogenaamde koudwater dippen organiseren en begeleiden. “Doordat hier een grote groep mensen aan meedoet, kwam al snel het idee van een Nieuwjaarsduik, zegt de organisatie.”

De oorsprong van de Nieuwjaarsduik ligt in Canada. Daar werd in Vancouver in de jaren twintig van de vorige eeuw op Nieuwjaarsdag een 'Polar Bear Plunge' georganiseerd in water van ongeveer 1 graad Celsius. De Nederlandse Nieuwjaarsduik begon met een 8-tal durfallen in 1960 en ontstond doordat zwemtrainer Ok van Batenburg was weggestuurd bij zijn zwemvereniging. ”Ze vonden mij te tegendraads”, zei hij in 2016 in een interview met Metro. Uit baldadigheid besloot hij om met een groepje zwemmers de steenkoude zee in te duiken op Nieuwjaarsdag.

25 jaar geleden dook een fabrikant van rookworst en erwtensoep in de wereld van de duiktraditie. Zij voorzien de duikers van de ondertussen iconisch geworden oranje mutsen en na afloop warme erwtensoep om hen na de frisse duik weer op te warmen.

Aanmelden voor de duik in de Kibbelkoele kan digitaal via de website van inschrijven.nl en kost 2,50 euro per persoon.