Raad Coevorden voelt zich gepasseerd bij nieuw afvalplan

De gemeenteraad in Coevorden voelt zich gepasseerd in het voorgestelde nieuwe afvalplan.

Een vreemde zaak om al een persbericht over een nieuw afvalsysteem de deur uit te doen, terwijl de gemeenteraad er nog een besluit over moet nemen. Met die stellingname zette Irma Talens (VVD) de zaak dinsdagavond op scherp, tijdens de commissievergadering in Coevorden.

Het gaat hierbij om het voorstel van het college van burgemeester en wethouders om in deze gemeente vanaf 2025 het zogeheten systeem 'diftar' in te voeren, meldt RTV Drenthe. Kern daarbij is dat inwoners dan een vast bedrag betalen per keer dat ze hun container met restafval bij de weg zetten. Dat zou zeven euro per kliko kunnen zijn, en 1,75 euro per restafvalzak.

Hiermee wil Coevorden de strijd aangaan met de hoeveelheid restafval per inwoner, want die is volgens het college met gemiddeld 160 kilo per inwoner nog te hoog. Een tweede reden om over te willen stappen op dit systeem, is om afvalverwerking betaalbaar te houden. De verwachting is namelijk dat de verwerkingskosten voor restafval de komende jaren fors zullen stijgen. Over twee weken neemt de gemeenteraad het besluit of diftar wel of niet wordt ingezet in Coevorden.

'Indruk dat het al is doorgevoerd'

De raad viel hier over een principekwestie, vanwege een persbericht hierover dat al verstuurd was vóór het debat dinsdagavond in de raadscommissie. Volgens Talens wekte het bericht de indruk dat al duidelijk is dat het nieuwe systeem wordt doorgevoerd. Andere raadsleden vielen haar bij. "Ook bij mij deed het persbericht de wenkbrauwen fronsen", stelde Lars Hoedemaker (PAC). "Je moet mensen niet vooraf het idee geven dat er al besluiten zijn genomen."

Wethouder Jeroen Huizing (CDA) kon de verbazing bij de raadsleden niet geheel plaatsen. "Dat doen we wel vaker, dat we persberichten versturen zodra bij grote onderwerpen raadsvoorstellen openbaar worden." Bovendien stond in het bericht ook duidelijk dat de raad er nog over moet besluiten, vervolgde de wethouder. "En dat is in de pers ook overgenomen. We kunnen hier nu wel besluiten geen persberichten meer te sturen op voorhand, maar mij lijkt dat onverstandig."

Zorgen over afvaldumping en handhaving

Over de invoering van diftar neemt de gemeenteraad dus over twee weken een besluit. Aandachtspunten die hierover dinsdagavond nog naar voren kwamen, waren onder meer dat het gemakkelijk moet zijn voor mensen met een medische verklaring om een uitzonderingspositie te krijgen, aangezien zij meer restafval hebben.

Lars Oebeles (PvdA): ''Zouden we bijvoorbeeld de luiercontainers die er gaan komen voor ouders met jonge kinderen, ook toegankelijk kunnen maken voor mensen met een medische indicatie?'' Ook wilden raadsleden meer weten over toezicht en handhaving, zowel om afvaldumping in de natuur te voorkomen als om de kwaliteit van bijvoorbeeld pmd-afval goed te houden.

Extra toezicht zou ook goed zijn bij de milieustraat, stelde Henk Mulder (BBC2014). "Nu al zien we dat de hoeveelheid aangeboden restafval hier twee keer zo hoog is als in milieustraten in andere gemeenten." De wethouder zegde toe handhaving, controle en toezicht bij de ingang te versterken.

Een jaar de tijd

Als de raad akkoord gaat met het plan, heeft de gemeente een jaar de tijd om de invoering van diftar voor te bereiden. Dat gaat volgens Huizing wel lukken. "Vooral omdat we gebruik kunnen maken van andere gemeenten die deze stap al gezet hebben. Wat we elders zien, is dat er in eerste instantie veel weerstand is, maar dat die weerstand snel daarna wel verdwijnt. De verandering in het afvalbeleid is helemaal niet zo groot als mensen soms verwachten."