Archief Maatschappij van Weldadigheid geschonken aan Drents Archief

Overdracht archief Maatschappij van Weldadigheid.foto: Yolanda Visser

Het Drents Archief heeft op 21 november een waardevolle schenking ontvangen van de Stichting Maatschappij van Weldadigheid. De schenking bestond uit talloze dozen vol met mappen en registers die het uitgebreide archief van de Maatschappij bevatte. Dit bestaat uit onder andere bevolkingsregisters van kolonisten, kaarten, plattegronden en vele tekeningen van kolonistenwoningen en andere gebouwen rond het jaar 1900.

omvangrijke en belangrijke bronnen

Voorzitter Anneke Haarsma en secretaris-penningmeester Arie van der Spek van het bestuur van de Maatschappij van Weldadigheid tekenden samen met directeur van het Drents Archief Corinne Rodenburg het overdrachtsdocument. “Het archief van de Maatschappij van Weldadigheid is met recht èèn van de parels in ons archief,” zegt Corinne Rodenburg; ”We zijn ontzettend blij dat het bestuur van de Maatschappij van Weldadigheid besloten heeft om deze omvangrijke en belangrijke bronnen te schenken aan het Drents Archief.”

Duurzaam en toegankelijk bewaren

Het archief uit de periode na 1859 was al bijna veertig jaar in beheer van het Drents Archief. Jaarlijks maken duizenden bezoekers er gebruik van. Dit kan zowel online als in de studiezaal. Voor de Maatschappij van Weldadigheid betekent deze schenking dat haar archief duurzaam en onder de juiste omstandigheden bewaard zal blijven; "In het Drents Archief wordt het zorgvuldig gecatalogiseerd. Dit draagt bij aan het behoud van het cultuurhistorische erfgoed, terwijl de verbeterde toegankelijkheid voor het publiek de kennis en waardering ervoor bevordert."

tekst gaat verder onder de foto

Plattegrond Wilhelminaoord en Frederiksoord ca.1885 Ontwerp woning vrijboer 1901. collectie Drents Archief

Plattegronden van Wilhelminaoord en Frederiksoord ca.1885 en Ontwerp woning vrijboer 1901. Collectie Drents Archief

Achtergrond

De Maatschappij van Weldadigheid werd opgericht in 1818 door generaal Johannes van den Bosch. Het doel van de Maatschappij was het bieden van sociale zorg en het verbeteren van de levensomstandigheden van arme gezinnen door hen te koloniseren en hen te leren zelfvoorzienend te zijn door landbouw en ambachten. Het idee was echter niet zonder controverse en de kolonisatie pogingen waren niet altijd succesvol. Tegenwoordig is de Maatschappij van Weldadigheid vooral bekend vanwege de historische betekenis en het culturele erfgoed dat ermee verbonden is. De archieven en overblijfselen van de koloniën bieden inzicht in de sociale en economische denkbeelden van die tijd.